EU-handelsaftaler gælder ikke for Vestsahara

ws-blogTo handelsaftaler, indgået mellem EU og Marokko, gælder ikke for produkter fra Vestsahara. Afrikas sidste koloni er ikke en del af Marokko. Det vurderede EU-Domstolen i dag.

Dommen betyder, efter al sandsynlighed, at danske firmaer skal stoppe med at importere fisk, tomater, vejsalt og andre produkter fra den marokkanske koloni, og at det i hvert fald ikke længere vil være muligt at importere varerne til EU som værende marokkanske.

De to handelsaftaler er aftaler mellem EU og Marokko, angående frihandel og liberalisering af handlen med landbrugsvarer og fiskeriprodukter fra henholdsvis 2000 og 2012.

Handel med Vestsahara er i forvejen i strid med international lov, medmindre landets oprindelige befolkning, saharawierne, tillader og drager nytte af det, hvilket de ikke gør.

Skal stoppe ’de facto’ handel
I en pressemeddelelse, skriver EU-Domstolen, at Vestsahara ikke er en del af Marokko, i henhold til international lov, og at handelsaftalerne derfor ikke gælder her.

EU får også nogle ord med på vejen, i forhold til unionens vidtgående og mangeårige handel med produkter fra det besatte Vestsahara.

”Med hensyn til det faktum, at visse paragrafer i associerings- og liberaliseringsaftalerne er blevet anvendt ’de facto’ i visse tilfælde, i forhold til produkter med oprindelse i Vestsahara, finder retten at det ikke er blevet godtgjort, at en sådan praksis er et resultat af en aftale mellem parterne om at ændre fortolkningen af det territoriale anvendelsesområde i disse aftaler,” pointeres det i pressemeddelelsen.

”En påstået hensigt om at gøre dette, fra EU, er reelt en indrømmelse af, at man havde til hensigt at implementere aftalerne på en måde, der er uforenelig med principperne om selvbestemmelse … og international lov.”

Fraråder i forvejen handel med Vestsahara
Nu er det så op til det danske folketing, at sikre, at danske offentlige institutioner og firmaer efterlever denne dom fra EU-Domtolen.

I juni stemte alle folketingets partier for et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med den marokkanske koloni Vestsahara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: