Klimarådet: Biodiversitet og skov skal fylde mere i landskabet

Hensynet til biodiversitet og vandmiljø kan med fordel være retningsgivende for arealplanlægningen, siger Klimarådet i ny analyse om Danmarks fremtidige arealanvendelse, der ser nærmere på landbrug og skovbrug.

– Biodiversitet og vandmiljø skal sikres på specifikke arealer for at give størst mulige gevinster. Fx kræver en effektiv indsats for biodiversitet, at der tages areal ud til natur netop der, hvor dyr og planter får størst gavn af det. Det kræver især større sammenhængende arealer med natur i form af fx urørt skov. Og den største gevinst for vandmiljøet fås, når skove og vådområder etableres, hvor der er behov for en kvælstofindsats, pointerer Klimarådet i analysen.

Derimod er det ikke lige så vigtigt for klimaet, hvor der rejses ny skov – det vigtige er, at der kommer mere ny skov, men ikke hvor, tilføjer man.

– Aktiviteterne på disse produktionsarealer er afgørende for tre af de store klima- og miljømæssige opgaver, som Danmark står over for i de kommende år, skriver Klimarådet i analysen.

Opgaverne er at begrænse drivhusgasudledningerne i overensstemmelse med målene i klimaloven, sikre god økologisk tilstand i det danske vandmiljø og give plads til en mangfoldig biodiversitet i tråd med EU’s strategi om, at 30 procent af EU’s landareal skal være beskyttet natur.

Leave a comment