”Fucked uden hjælp”: Demonstrerede mod besparelser på handicapområdet

Demonstration foran Christiansborg onsdag fokuserede på forringelser på handicapområdet i den danske velfærdsstat, under overskriften “undskyld vi er her”.

Og Christiansborg Slotsplads var godt fyldt op af mennesker, med og uden rullestol og solsikkesnore.

Vi demonstrerer for, at mennesker med handicap har ret til et værdigt og aktivt liv i Danmark, havde Dansk Handicap Forbund skrevet i en opfordring til at detage i demonstrationen på sin hjemmeside. Organisationen mener at handicapområdet bliver politisk nedprioriteret og at politikerne siger at et specialiserede socialområde er en byrde for resten af samfundet.

Rigtig mange mennesker med handicap i Danmark får ikke den hjælp de har brug for eller ret til, tilføjede Landsforeningen for Socialpædagoger, der var en anden af mange foreninger der bakkede op om demonstrationen, der blev holdt i skyggen af anbefalinger på socialområdet fra ekspertudvalg og en ny rammeaftale.

Kæmper mod angreb på rettigheder
De mange demonstranter havde skilte og t-shirts med budskaber som ”alle har ret til et værdigt liv”, ”søgte om 3 timer, fik taget 27 timer – men mit handicap er ikke blevet bedre”, ”fucked uden hjælp”, ”uden hjælp kan jeg ikke klare mig – træk det tilbage”, ”stop magtanvendelser”, ”stop besparelser på bosteder”, ”kommune = omsorgssvigt”, ”handicap er et livsvilkår – og det kunne ske for dig” og ”står her for de menneske, der ikke kan selv”.

Landsformand i Landsforeningen LEV, Anni Sørensen, fortalte menneskemængden, at det fylder hende med håb, at der er så mange der siger nej til endnu flere besparelser og mere underfinansiering.

– Det er fantastisk at vi er så mange, som siger nej til politiske aftaler med angreb på rettigheder. For i dag, der kæmper vi for kompensation, for værdighed, for frihed og medmenneskelighed, sagde hun, og pointerede samtidig at hun mente at regeringens kompass er ude af kurs.

– Det er helt absurd, at den samme Socialminister, som for et halvt år siden gav en fuldt berettiget undskyldning, for 50 års overgreb, tvang, vold og umenneskelighed, mod især mennesker med udviklingshandicap, nu er ved at få vedtaget en lovgivning, som vil medføre mere magt, mere tvangsflytninger og flere indelåsninger – som vil medføre mindre menneskelighed og mere forråelse. Det er et historisk tilbageskridt, tilføjede Anni Sørensen.

Ny rammeaftale
I starten af april præsenterede et ekspertudvalg på socialområdet sine anbefalinger til “en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling på socialområdet”. Her kan man blandt andet læse, at udgifterne på socialområdet er steget med 4,5 milliarder kroner fra 2018 til 2022, og at der skal sikres “økonomisk bæredygtighed” på området.

Og små tre uger inden demonstrationen havde regeringen sammen med Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har indgået en rammeaftale, der skal sætte retning for handicapområdet nu og i fremtiden.

Et helt nyt kapitel i dansk handicappolitik, en fremtid med ”forudsigelighed, mindre meningsløs visitation og større tryghed for mennesker med handicap og deres familier”, udtalte Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (A) i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af rammeaftalen.

I aftaleteksten skriver man, at handicapområdet er præget af nogle grundlæggende og strukturelle problemer, der blandt andet kommer til udtryk ved “at kommunerne oplever et stigende udgiftspres, mens borgere med handicap oplever, at kvaliteten i indsatserne, retssikkerheden og tilliden til kommunerne er under pres”.

Partierne, der har indgået aftalen, er desuden enige om at der er behov for en grundlæggende anden tilgang på socialområdet. Og i aftalen taler man om at arbejde for en enkel og mere smidig sagsbehandling, lettere adgang til hjælpemidler, mindre rigide regler, et opgør med forråelse samt mere uddannet personale og faglighed på området.

Men også at der er “behov for større økonomisk styrbarhed”, at aftalen skal “sikre en faglig og økonomisk bæredygtighed”, og at “initiativerne i aftalen skal bidrage til at reducere udgifterne i kommunerne”. Samt at magtanvendelsesreglerne ændres.

– Konkret vil færre registreringer i revision af magtanvendelsesreglerne reducere uhensigtsmæssig brug af personalets ressourcer, ligesom initiativer i forlængelse af arbejdet om særligt dyre enkeltsager vil
kunne bidrage til at frigøre ressourcer i kommunerne, står der i aftalen.

Bekymrende besparelser og magtanvendelse
Der er dog ikke udelt begejstring for aftalen hos interesseorganisationerne på handicapområdet.

Linjen i aftalen er et alt for ensidigt fokus på at gennemføre endnu flere besparelser, herunder med ødelæggende ændringer af magtanvendelsesreglerne, skrev Landsforeningen LEV i en pressemeddelelse.

– Der er få gode elementer i aftalen, som måske kan blive til noget, for eksempel forenkling af merudgiftsydelsen og visitation af hjælpemidler. Og det skal jeg ellers love for, at socialministeren har forsøgt at få os alle sammen til at fokusere på i sin omtale af aftalen. Men det er hjørner, der helt overskygges af besparelser og mere magtanvendelse, sagde LEVs landsformand, Anni Sørensen, i pressemeddelelsen.

Også hos Dansk Handicap Forbund er man “stærkt bekymret” over den nye aftale.

– Rammeaftalen vægter økonomi højere end faglighed og det individuelle behov. Det er et udtryk for, at man laver ’mere af det samme’ og helt undlader at tænke i investering i mennesker, lød den første reaktion fra forbundets landsformand, Susanne Olsen, på organisationens hjemmeside.

Og Institut for Menneskerettigheder mener at aftalen forringer retssikkerheden for mennesker med handicap, og sætter dem under pres – ikke mindst på grund af regeringens forslag om at udvide magtanvendelsesreglerne.

– Forslaget om indespærring i egen bolig er taget ud af den endelige aftale, mens forslaget om tvangsflytninger mellem botilbud blot er udskudt til 2025. Udvidet mulighed for brug af fysiske fastholdelser indgår stadig, også selvom de seneste evalueringer af området viser, at der ikke er behov for det, skrev Institut for Menneskerettigheder på organisationens hjemmeside.

Ret til samme valgmuligheder
Danmark har ratificeret FN’s handicapkonvention, som trådte i kraft i Danmark i 2009.

I konventionen kan man blandt andet læse, at deltagerstaterne forpligter sig til ”at tage hensyn til beskyttelse og fremme af menneskerettigheder for personer med handicap i alle politikker og ordninger”, samt anerkende ”at alle personer med handicap har lige ret til at leve i samfundet med samme valgmuligheder som andre” – herunder anerkende ”at personer med handicap har adgang til et udvalg af støttetilbud i hjemmet og på boligområdet samt andre lokale støttetilbud”.

Leave a comment