Demonstrerede foran rådhuset: Politikere lovede at beholde dagplejen

”Dagpleje op, dagpleje ned, hvis vi ingen dagpleje får, så laver vi ballade”, sang de over 100 mennesker, mens Gladsaxes borgmester Trine Græse og de andre byrådsmedlemmer gik forbi og ind i byrådssalen.

Der var nemlig demonstration på rådhuspladsen i Gladsaxe, fællessang uden for byrådssalen og en masse forældre og dagplejere inde i byrådssalen. De ville sikre at dagplejen ikke blev amputeret, som en del af foreslåede omprioriteringer på børneområdet. Og presset – der tidligere havde manifesteret sig i form af henvendelser og underskriftsindsamling – virkede.

Her havde forældrebestyrelsen i dagplejen ellers linet en række kritiske spørgsmål op, om forslåede omprioriteringer på børne- og ungeområdet – der skal skaffe midler til at styrke almenområdets muligheder for at inkludere flere børn – med til byrådet, inde i byrådssalen, til Byrådsmødet 24. april.

Blandt andet om hvorfor kommunen vil isolere børn med specialbehov hos fem dagplejere, når børn og unge ifølge omprioriteringsmaterialet skal have ”deltagelsesmuligheder i almenmiljøet”. Og hvordan der bliver plads til de 96 dagplejebørn i de eksisterende institutioner, når man lukker resten af dagplejen, og der fra 2028 vil være mangel på dagtilbudspladser.

Ikke opbakning til at omlægge dagplejen
Men før byrådsmødet nåede så langt, fortalte formanden for Børne- og Undervisningsudvalget, Serdal Benli (F), at han havde vendt høringssvarene med sine kollegaer, og at der ikke var opbakning til at gå videre med forslaget om at omlægge dagplejen, der var et af forslagene, der skulle diskuteres på et møde i Børne- og Undervisningsudvalget 2. maj.

– Politisk lytter vi naturligvis til borgernes holdninger og input i debatten. Det er så også på denne baggrund, at jeg som formand for Børne- og Undervisningsudvalget har sonderet terrænet, og har vendt høringssvarene med mine kollegaer. Og jeg konstaterer, at der ikke er opbakning til at gå videre med forslaget om at omlægge dagplejen, sagde Benli, efterfulgt af højlydte klapsalver fra publikum.

Tidligere havde Benli fortalt til sn.dk at politikerne er nødt til at tage ansvaret på sig, samt at der ikke mangler daginstitutionspladser i Gladsaxe, selvom man omlægger og reducerer i antallet af pladser i dagplejen.

Indlysende dårlig idé
Og der havde ikke været enighed i Børne- og Undervisningsudvalget om, hvorvidt der var en god idé reelt at droppe dagplejen. Udvalgsmedlem fra Enhedslisten, Signe Rosa Skelbæk, sagde fra byrådssalens talerstol at hun havde advaret sine kollegaer i Børne- og Undervisningsudvalget mod at sende forslaget i høring.

– Jeg synes at det var verdens dårligste idé. For mig har det hele tiden været indlysende, at dagplejen lykkes med at gøre hver eneste dag den, som vi vil have meget mere af, nemlig at styrke alle børnene. Det var derfor jeg stemte imod, at det skulle i høring, fortalte hun sine politikerkollegaer, til nye højlydte klapsalver fra publikum.

Signe Rosa Skelbæk mente at der var tale om et tillidsbrud, og opfordrede kollegaerne i udvalget til at gøre en indsats for at genoprettet tilliden til dagplejerne. Også i lyset af at det er svært at rekruttere til dagplejen.

Medlem af udvalget, Henrik Sørensen (C), mente at dagplejerne og forældrene kunne have undgået turen i byrådssalen, hvis de andre partier i Børne- og Undervisningsudvalget havde lyttet til De Konservative og Enhedslisten, og taget forslaget af bordet, da det var til afstemning.

– Der er jo en grund til at det kom videre – det er at der er et flertal, der har stemt for det, tilføjede Sørensen.

Omprioriteringer stadig på bordet
Børne- og Undervisningsudvalget skal stadig 2. maj beslutte hvilke af de andre 22 forslag til omprioriteringer eventuelt der skal realiseres – alt fra at indsatser i forhold til Natur og Miljø på dagtilbuds- og skoleområdet og Familieklasserne nedlægges, til at UNiGs sommertur og skitur nedlægges og en række skoler reducerer antallet af pædagoger i SFO og skoleklub i tidsrummet klokken 16.00-17.00.

Omprioriteringerne skal, ifølge kommunen, samlet set skaffe et større millionbeløb til indsatser, der skal styrke trivsel på det almene børneområde.

 

 

 

One Response to Demonstrerede foran rådhuset: Politikere lovede at beholde dagplejen

  1. Pingback: Besparelser på alt fra familieklasser til modtageklasser skal styrke almenområdet | Kenworthy News Media

Leave a comment