Ingen borgerforslag

I 2018 startede Gladsaxe Byråd en forsøgsordning med borgerforslag, som siden blev gjort permanent. Men borgerne har ikke rigtig bidt på.

I en status på ordningen, fremlagt på byrådsmødet 19. juni, kunne man læse i dagsordenen til mødet at kommunen ikke har modtaget borgerforslag siden seneste status, i marts 2023. Men at der har været henvendelser som ikke blev til borgerforslag. Disse handlede om biodiversitet på Mørkhøjvej og våbenhvile i Gaza, men manglede medstillere.

”Der har i det forløbne år ikke været meget aktivitet på borgerforslagsordningen. Dette til trods for, at adgangen til borgerforslagsportalen er prioriteret højt på Gladsaxe Kommunes hjemmeside, og at der via borgerforslagsportalens email er mulighed for at få råd og vejledning, hvis man overvejer at stille et forslag”, bemærkede forvaltningen i dagsordenens sagsfremstilling.

På byrådsmødet besluttede et enigt byråd at den årlige afrapportering af borgerforslagsordningen ændres så afrapportering kun sker for perioder med konkrete henvendelser, der bliver til borgerforslag.

”Der er ikke stor interesse for at stille borgerforslag. Heller ikke selvom borgerforslagsportalen er prioriteret højt på Gladsaxe Kommunes hjemmeside”, sagde borgmester Trine Græse (A).

Viceborgmester Serdal Benli (F), der var med til at stille forslaget om borgerforslag i sin tid, sagde at det havde været med et ønske om at give borgerne endnu en mulighed for at få indflydelse og komme til orde.

”Det vi kan konstatere er, at det her bliver brugt knapt så meget […] Og derfor er det også fint med os, at den årlige afrapportering ændres, så det alene sker i perioder hvor der er noget. For ellers giver det jo ikke rigtig mening”, tilføjede Benli.

Ingen aktuelle forslag
Det er ingen aktuelle borgerforslag vist på Gladsaxe Kommunes hjemmeside, mens der kun har været fire borgerforslag siden 2018. Heraf har ingen har opnået de 400 underskrifter inden for tidsrammen på seks måneder, som det kræves for at Borgmesteren fremsætter forslaget som et punkt på Byrådets åbne dagsorden.

De fem forslag har handlet om brug af rådhusparkeringen til leg i weekenderne (6 støtter), bedre borgerinddragelse i forhold til lokalplaner (3 støtter), plantning af træer på Mars Allé (36 støtter), revurdering af lysreguleringen i krydset Bagsværd Hovedgade/Buegården (137 støtter) samt et forslag om at styrke retssikkerheden for udsatte borgere (26 støtter).

En undersøgelse af borgernes holdninger, ønsker og kendskab til lokaldemokratiet i Gladsaxe Kommune fra april sidste år, bestilt af Gladsaxe Byråd, viste at fire ud af ti borgere i Gladsaxe er tilfredse med hvordan lokaldemokratiet fungerer og muligheden for borgerinddragelse – men at kun hver fjerde mener at de har mulighed for at påvirke udviklingen i kommunen.

”Kun få borgere føler sig involveret i det lokale demokrati i kommunen, mens flere ønsker at være det. Dette skaber et potentiale for øget borgerinddragelse i kommunen”, konkluderede man i undersøgelsen.

Leave a comment