FN beder Belgien undskylde for koloni-fortid

FN har bedt Belgien om at undskylde for sin kolonifortid, og kritiseret landets ny-renoverede Afrika-museum, for ikke at gøre nok for at forklare om landets udnyttelse af Congo. Dette burde også gælde for andre tidligere kolonilande som Danmark.

En arbejdsgruppe under FN, Working Group of Experts on People of African Descent, opfordrede mandag Belgien til at ”undskylde for de grusomheder, som blev begået under koloniseringen”, og tilføjede, at et eventuelt erstatningskrav for fordums grusomheder, ikke var uden for lovens rammer.

Belgiens premiereminister kaldte, ifølge The Daily Telegraph, arbejdsgruppens udtalelser for ”meget mærkelige”.

Millioner døde
Millioner af congolesere døde som følge af Belgiens hårdhændede kolonisering, og sygdomme som kopper og svineinfluenza. Og Congoleserne blev tvunget til slavearbejde,  og mange fik hugget hænderne af og blev dræbt, hvis de ikke samlede nok gummi, i den belgiske kong Leopold II’s jagt på profit.

De mange penge, som blev tjent i Belgisk Congo blev, ligesom i andre kolonimagter, brugt til at opbygge ”moderlandets” økonomi, en grynende nationalisme, og en følelse af racemæssig overlegenhed overfor ikke-europæere.

Kolonierne derimod blev underudviklede. Da Congo blev uafhængigt i 1960, var der, ifølge den belgiske kulturhistoriker David Van Reybrouck, kun seksten sorte universitetsuddannede, og ingen sorte officerer, læger, ingeniører, jurister, agronomer eller økonomer.

Danske slaver og kolonisering
Danmark har også en lidet flatterende fortid som kolonimagt, med brug af slavearbejde.

I Dansk Vestindien, blev de slaver der overlevede den hårde tur over Atlanterhavet, sat til at dyrke og høste sukkerrør, for at udvinde det såkaldte ”hvide guld”. Sukkeret var en vigtig forudsætning for Danmarks anseelige økonomiske vækst i anden halvdel af 1700-tallet.

Slaverne blev sejlet fra den danske koloni på Guldkysten (i dag Ghana). I alt sejlede Danmark omkring 100.000 slaver over Atlanterhavet.

Statsminister Lars Løkken Rasmussen nægtede, ligesom tidligere danske statsministre, at give en undskyldning for Danmarks slavefortid, i 2017 da han besøgte De Vestindiske Øer på 100-året for afgivelsen af Dansk Vestindien. Han valgte i stedet for at kalde koloniseringen ”en utilgivelig del af vores historie”.

Udvikling og underudvikling
Ifølge den nu afdøde amerikanske professor i antropologi og geografi, James Morris Blaut, var slavearbejde og kolonisering, sammen med efterspørgslen i kolonierne, en forudsætning for lande som Belgien og Danmarks profitable industrialisering.

”Kapitalismen blev centreret i Europa, fordi kolonismen gav europæerne magten til at udvikle deres egne samfund, og på samme tid forhindre udvikling andre steder. Det er denne dynamik af udvikling og underudvikling, der er forklaringen på den moderne verden … Den enorme rigdom, som europæerne skaffede sig i Amerika og senere i Asien og Afrika, var ikke fordi europæerne var smartere eller modigere eller bedre end ikke-europæere, eller mere udviklede, mere progressive, mere rationelle”, skrev Blaut i bogen The Colonizer’s Model of the World.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: