Til konference i besat land

Crans Montana Forum, der efter eget udsagn arbejder for at skabe en bedre og mere human verden, holder for femte år i træk sin årlige konference i Dakhla i det besatte Vestsahara. Det bliver dog efter al sandsynlighed uden officiel dansk deltagelse.

Igen i år skal politikere, ex-politikere, embedsmænd og forretningsfolk til en konference arrangeret af den Schweizisk-baserede organisation Crans Montana Forum (CMF) i Vestsahara.Her skal de ifølge CMF blandt andet diskutere, hvordan man styrker internationalt samarbejde, herunder mere specifikt energisikkerhed og vedvarende energi, sundhed, og skabelsen af et moderne Afrika for kontinentets mange unge.

Konferencen holdes i Dakhla i det af Marokko besatte Vestsahara mellem 14-17 marts. CMF omtaler Marokko som et ”foregangsland” på sin hjemmeside, og Dakhla som ”et forbillede for alle Afrikanske lande”.

Vestsahara har været besat af Marokko siden 1975. En våbenhvile mellem Marokko og Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario (der af FN er anerkendt som Vestsaharas folks legitime repræsentant) i 1991 skulle have banet vej for en folkeafstemning om uafhængighed for Vestsahara, faciliteret af FN. Men Marokko har siden arbejdet for at sikre, at denne ikke bliver afholdt.

Spild af tid
Ifølge CMF’s hjemmeside, har notabiliteter som EU-kommissionens præsident Jean-Claude Juncker, samt nobelprismodtagere som PLO’s leder Yasser Arafat og den tidligere polske præsident og Lech Walesa, deltaget i tidligere års konferencer og modtaget organisationens priser.

Også flere danske politikere, journalister, embedsmænd og forretningsfolk har deltaget, siden CMF første gang blev afholdt i 1986, og mange flere har fået invitationer. Blandt andet udenrigsminister Anders Samuelsen, der i 2017 fortalte, at hverken han eller andre medlemmer af regeringen havde tænkt sig at deltage.

Jeg stillede 7/1 udenrigsminister Anders Samuelsen en række spørgsmål om årets CMF, blandt andet om han eller andre danske politikere eller embedsmænd var blevet inviteret, om han i så fald har tænkt sig at deltage, og hvad hans bevæggrunde er for enten at deltage eller ikke at deltage. Jeg har endnu ikke modtaget noget svar.

Seneste en dansk udenrigsminister deltog, var Per Stig Møller i 2014, som var sidste gang CMF ikke afholdtes i Vestsahara, men derimod i den marokkanske hovedstad Rabat. ”Det er ikke noget, udvalget behøver at bruge flere kræfter på”, konkluderede Møller i en rejserapport til folketinget.

Året efter deltog Kristoffer Nilaus Tarp fra DIIS i CMF. Efterfølgende omtalte han konferencen som ”spild af tid”, og konkluderede, at den bare ”handlede om at Marokko forsøgte at købe sig til lidt goodwill”.

Repressiv torturstat
”Min ambition er at fortsætte udviklingen, så det Marokkanske Sahara [marokkansk navn for Vestsahara] kan genvinde sin historiske rolle”, fortalte Marokkos Kong Mohammed VI deltagerne i CMF sidste år.

Så hvorfor deltage i en konference, som den marokkanske kolonimagt tydeligvis holder i Dakhla, for at legitimere sin kolonisering af Vestsahara og fremme turismen i byen?

Og hvorfor holde konferencen i et koloniland som Amnesty International betragter som et af verdens værste torturstater, og som Freedom House konkluderer, er mere repressivt end Saudi Arabien, mens marokkanske og europæiske fiskere til stadighed fisker ud for Vestsaharas kyster, i strid med international lov og en dom fra EU-domstolen.

Afrikansk Union anbefaler boykot
Polisario har siden CMF første gang blev afholdt i Dakhla tydeligt erklæret, at Marokko som besættelsesmagt ingen ret har til at bruge Vestsahara til at afholde konferencer.

Ifølge Mohamed Limam Mohamed Ali, der er Polisarios repræsentant i Danmark, er Polisario i år særligt bekymrede for afholdelsen af CMF i Vestsahara.

”Afholdelsen af konferencen tilskynder Marokko til at fortsætte besættelsen af Vestsahara, og dem der deltager er medskyldige. Konferencen risikerer samtidigt at underminere FN’s generalsekretærs personlige udsending for Vestsahara, Horst Köhlers indsats for at få fredsprocessen [mellem Marokko og Polisario] tilbage på sporet, og sikre en retfærdig og varig løsning, der indebærer selvbestemmelse for Vestsaharas folk, i henhold til utallige resolutioner fra FN’s Sikkerhedsråd”, tilføjer Mohamed Limam Mohamed Ali.

Den Afrikanske Union, som både Marokko og Vestsaharas eksilstat Saharawi Arab Democratic Republic er medlem af, har opfordret Crans Montana Forum til ikke at afholde sine møder i Dakhla. Unionen opfordrer samtidigt sine medlemslande og det afrikanske civilsamfund til at boykotte konferencen, tilføjer Mohamed Limam Mohamed Ali, der opfordrer danske politikere, forretningsfolk og andre danskere til ikke at deltage i Crans Montana Forum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: