Journalist fra Afrikas sidste koloni tævet af marokkansk politi

Koordinatoren for videoaktivistgruppen Equipe Media, der afslører brud på menneskerettighederne i den marokkanske koloni Vestsahara, blev forleden fysisk overfaldet af marokkansk politi.

Medieaktivisten Mohamed Mayara, der er koordinator og medstifter af Equipe Media, der dokumenterer menneskerettighedsbrud i Afrikas sidste koloni Vestsahara, blev den 13. januar overfaldet og fik skader i ansigtet og på andre dele af kroppen. Overfaldet blev begået af adskillige marokkanske politimænd i lufthavnen i El Aaiun i de besatte områder af Vestsahara,udtaler World Organisation Against Torture.

Mayara var på vej hjem fra et besøg i de flygtningelejre i Algeriet, hvor mange af Vestsaharas folk saharawierne flygtede til i 1975, da Marokko invaderede deres land.

Her havde han besøgt sin familie og deltaget i politiske aktiviteter. Han havde følgeskab af andre menneskerettighedsaktivister, heriblandt præsidenten for menneskerettighedsorganisationen CODESA, Aminatu Haidar.

Tævet og afhørt
”Så snart jeg ankom til indgangen til lufthavnen, var der to politifolk – Ali Boufri and Mohcen Essergholi – der sammen med otte andre politifolk slog mig i jorden, og tævede mig mens de verbalt svinede mig til. De slog mig i hovedet, og så jeg fik skader på fingrene, skuldrene og kæben”, fortæller Mayara.

”Så tog de mig hen til et afsidesliggende rum, hvor de afhørte mig og gav mig en fuld kropsvisitering. De filmede mig også uden at jeg havde givet dem lov. Spørgsmålene gik på mit arbejde med Equipe Media, om vores kortfilm ’3 Stolen Camaras’, og om vores kommende projekter”, tilføjer Mayara.

Han tog ikke på hospitalet, fordi han ikke ”har tillid til det marokkanske sundhedssystem”, og han har ikke klaget til de marokkanske myndigheder, fordi ”Marokko ikke har hverken suverænitet eller ret til at være i eller administrere mit land”. I stedet sendte Mayara e-mails til FN’s særlige udsending for Vestsahara og til den fredsbevarende styrke i Vestsahara, Minurso.

Dobbeltmoralsk
Mohammed Mayara opfordrer det internationale samfund til at handle. Ikke blot i forhold til overfaldet imod ham, men også mere generelt i forhold til koloniseringen af Vestsahara.

”Den marokkanske kolonimagt må presses til at stoppe deres løgne, dobbeltmoral og bedrageriske handlinger. Hvis den manglende handling fra FN i forhold til Marokko fortsætter, vil det blive opfattet som dobbeltmoralsk i forhold til FN’s internationale praksis”, siger Mayara.

”Jeg vil gerne opfordre europæiske lande som Danmark til at anerkende Saharawi Arab Democratic Republic [som er medlem af den Afrikanske Union] som repræsentant for Saharawierne. Det er den eneste måde at stoppe den marokkanske arrogance, tyranni og diktatur i Vestsahara, som skaber had, vold og kaos”, tilføjer han.

Undertrykkelse og tortur
Mohamed Mayara og Equipe Media har dokumenteret den marokkanske undertrykkelse i Vestsahara imod saharawier som kæmper for et uafhængigt Vestsahara siden 2009. Et farligt hverv i en koloni som Amnesty International i 2015 satte fokus på som et af verdens mest tortur-venlige regimer, og som den amerikanske ngo Freedom House betragter som mere undertrykkende end Saudi Arabien.

Det var på ingen måde første gang at Mayara er blevet angrebet af marokkansk politi. Han siger selv, at han er blevet chikaneret, arresteret og tortureret af politiet gentagende gange, samt at de har truet ham på livet, og holder ham under konstant overvågning. Human Rights har dokumenteret at chikanen går tilbage til i hvert fald 2005.

Flere andre journalister fra Equipe Media fortæller også at de er blevet tævet og tortureret af marokkansk politi, samt tvunget til at underskrive falske tilståelser og derefter smidt i fængsel.

Far blev tortureret til døde
Mohamed Mayara’s far blev tortureret til døde af de marokkanske myndigheder i 1977, da han var et år gammel. ”Jeg prøver at fortælle [min syvårige datter] at jeg en dag vil lide samme skæbne”, fortalte han Democracy Now i november.

Dokumentaren om Equipe Media, ”3 Stolen Cameras”, er produceret af Equipe Media og det svenske filmkollektiv RåFilm, og havde premiere i 2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: