Hvad med fattigdommens årsager, Danmarks Indsamling?

Målet med Danmarks Indsamling er at samle penge ind, ”for at hjælpe mennesker i nogle af verdens fattigste lande med at nå FN’s Verdensmål”. Men hvordan kan man afskaffe fattigdom, uden at fokusere på dens årsager?

Den 2. februar kulminerer den årlige Danmarks Indsamling med et stort tv-show på DR. Her forsøger 12 af Danmarks største humanitære organisationer, der står bag indsamlingen, at samle så mange penge som muligt ind – i år for at ”styrke verdens piger”.

Danmarks Indsamling har især fokus på at biddrage til de første seks af FN’s Verdensmål, der blandt andet vil afskaffe ekstrem fattigdom inden 2030, stoppe sult og epidemier som AIDS, tuberkulose og malaria, samt sikre rent vand, ligestilling og grundskoleuddannelse for alle.

Sidste år så 1,5 millioner seere et utal af politikere, firmaer, kendisser og almindelige danskere donere og samle ind til hjemløse børn.

Bistand er symptombehandling
Humanitær bistand er nødvendig i en verden hvor 800 millioner mennesker er kronisk underernærede, uligheden stiger, og hvor den danske udviklingsbistand ifølge regeringens udviklingsstrategi skal bruges ”hvor vi har mest på spil”, i de lande hvis sårbarhed kan ”indvirke direkte på dansk egeninteresse”.

Sidste år samlede Danmarks Indsamling 78 millioner kroner ind. Men til sammenligning sparede den danske regering i 2014 over 500 millioner kroner på udviklingsbistanden, der nu er på sit laveste niveau i procent af BNP i 30 år.

Desuden er bistanden symptombehandling, uden en fokus på og forståelse af fattigdommens årsager og en ændring af dens grundvilkår. Noget man ikke snakker højt om til Danmarks Indsamling.

For uden at forstå årsagerne til fattigdom, kan man ikke kræve ændringer i for eksempel de ulige handelsforhold eller de store firmaers skatteunddragelse, der tilsammen er højere end verdens samlede udviklingsbistand.

Viden fremmer udvikling
FN’s Verdensmål 4,7 siger, at alle skal have ”tilegnet sig den viden og de færdigheder, som er nødvendig for at fremme en bæredygtig udvikling”, herunder om menneskerettigheder, globalt borgerskab og anerkendelse af kulturel mangfoldighed.

Men kun lidt over en tredjedel af danskerne mener, ifølge en meningsmåling fra udenrigsministeriet, at de ved noget udviklingsbistand og forholdene i ulandene, og under halvdelen tror på at udviklingsbistand rent faktisk virker.

Kunne de 12 organisationer bag Danmarks Indsamling ikke bruge den megen opmærksomhed 2. februar til at forsøge at sikre, at danskerne får en bedre forståelse for fattigdommens årsager, samt har den fornødne viden til at handle på det? Og således være med til at opfylde dette og andre Verdensmål?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: