Presset mod Marokko skal være større

Polisario mødes for første gang i seks år med kolonimagten Marokko, for at finde en løsning på Vestsahara-konflikten. Presset på Marokko skal dog være større, for at det sker, siger Afrika Kontakts Morten Nielsen til Radio24syv.

I går mødtes repræsentanter fra Marokko, Algeriet, Mauretanien og Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario i Geneve, i et forsøg på at finde en løsning på Vestsahara-konflikten. Ikke mindst i forhold til den folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold, som var en del af den FN-sanktionerede våbenhvileaftale i 1991 mellem Marokko og Polisario.

”Polisario er ret realistiske om at det vil være utroligt svært at lave store fremskridt lige med det samme. Presset mod Marokko skal være større”, fortalte sekretariatsleder i Afrika Kontakt Morten Nielsen i programmet Datolinjen torsdag på Radio24syv.

Marokko koloniserede Vestsahara i 1975, efter at den Internationale Domstol havde afvist landets krav på Vestsahara. Intet land i verden anerkender Marokkos suverænitet over Vestsahara.

Over 180.000 af Vestsaharas folk, saharawierne, lever i flygtningelejre i ørkenen i Algeriet, hvor de overlever på fødevarehjælp fra FN. De 150.000 saharawier der bor i Vestsahara lever i et af verdens allermest undertrykkende regimer.

Aftaler med besættelsesmagt
”Lige nu kan Marokko tjene penge på koloniseringen, blandt andet i kraft af de aftaler de har lavet med EU. Så længe der er penge i at besætte et naboland, så forlader de det nok ikke frivilligt”, siger Morten Nielsen.

Ifølge Nielsen har Polisario og saharawierne dog fået en håndsrækning fra en lidt uventet kant, nemlig EU.

”EU-Domstolen har på fire forskellige aftaler underkendt EU’s aftaler med Marokko. Og hovedargumentet som EU-Domstolen bruger er, at man har skrevet de internationale traktater ind i Lissabon-traktaten. En af dem er Geneve-konventionen, der giver mennesker ret til selvbestemmelse. Og ved at lave aftaler med en besættelsesmagt, så undergraver man saharawiernes rettigheder”, tilføjer han.

EU er lige nu ved at forhandle to aftaler med Marokko, en handelsaftale og en fiskeriaftale. Et bredt flertal i det danske folketing støtter de to aftaler, på trods af EU-dommene.

Danske skibe får konfiskeret lasten
Polisario har dog fået blod på tanden i forhold til at stoppe den udplyndring af deres land, som den marokkanske besættelsesmagt udfører med hjælp fra blandt andet danske firmaer og EU.

EU-Domstolen er den højeste juridiske instans i EU, og med domme fra den kan de føre sager ved nationale domstole.

”Det er så det Polisario er gået i gang med. Lige nu har jeg kendskab til fem sager mod private virksomheder, og en række sager der er afsluttet på heldig vis. Herunder sager mod danske rederier, hvor de har været holdt tilbage af domstole rundt omkring i verden, og deres last er blevet konfiskeret og solgt på aktion, fordi domstolene mener at lasten er tyvekoster eller hælervarer, som den marokkanske stat ikke har ret til at sælge”, siger Morten Nielsen.

”Et Mærsk-skib blev holdt tilbage ud for Sydafrikas kyst i elleve måneder, og mistede al deres fosfat. Et andet dansk skib fra Ultrabulk var nødt til at flygte ud af Panama-kanalen, for ikke at få beslaglagt sin last”, tilføjer han.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: