Fosfat gøder stadigvæk Vestsahara-konflikt

Giv os de penge som lasten er værd, eller sejl jeres konfliktfosfat et andet sted hen. Sådan var beskeden fra Vestsaharas eksilregering til et New Zealandsk gødningsfirma, der har købt en last fosfat af Vestsaharas kolonimagt Marokko.

Saharawi Arab Democratic Republic, der er den marokkanske koloni Vestsaharas eksilregering og medlem af den Afrikanske Union, kræver at det New Zealandske firma Ravensdown giver dem de 7 millioner dollars, som den last med fosfat som ankom fra det besatte Vestsahara til Napier i New Zealand fredag er værd.

Eller at de sejler den et andet sted hen.

Det udtaler Kamal Fadel fra Vestsaharas befrielsesfront Polisario til det New Zealandske nyhedsmedie Stuff.

I henhold til international lov, skal Vestsaharas folk (repræsenteret i FN ved Polisario) give grønt lys for den marokkanske kolonimagts handel med fosfat og andre naturresurser fra Vestsahara, hvilket de aldrig har gjort.

Nægter at stoppe importen
Ravensdown nægter dog at stoppe deres import af fosfat fra Vestsahara.

”Det er i øjeblikket ikke muligt at købe fosfat fra andre kilder, hvor det ikke vil have betydelige konsekvenser for forsyningssikkerheden, eller for vores produkts miljømæssige eller økonomiske præstation”, udtalte en talsmand for Ravensdown til Stuff.

Det fosfat de importerer, er desuden ”med til at skabe velstand og social fremgang for en bred vifte af grupper i det New Zealandske samfund”, tilføjede talsmanden.

Men hvis ikke Vestsaharas eksilregering får råderet over pengene fra handler som denne, vil de over 170.000 af Vestsaharas folk, som bor i flygtningelejre i ørkenen i nabolandet Algeriet, og er helt afhængige af fødevare- og humanitær bistand, heller ikke kunne opleve ”velstand og social fremgang”.

World Food Programme vurderer, at 19 procent af alle disse flygtningelejres børn under fem år lider af akut fejlernæring, og at 43 procent af alle kvinder mellem 15 og 49 år i lejrene lider af blodmangel, som følge af fejlernæring. WFP har flere gange været nødt til at skære i madrationerne til flygtningene, på grund af manglende donorfinansiering.

Holder kolonisering i live
Der er ellers et stigende pres på de firmaer, der importerer fosfat fra Vestsahara.

Sidste år tilbageholdt de sydafrikanske myndigheder et skib med 55.000 tons fosfat, der var på vej fra Vestsahara til New Zealand. Sydafrikas højesteret vurderede sidenhen, at lasten ikke tilhørte den marokkanske kolonimagt i Vestsahara, men Vestsaharas folk saharawierne.

De to New Zealandske firmaer Ravensdown og Ballance Agri-Nutrients er da også snart de sidste udenlandske firmaer der køber fosfat fra den marokkanske besættelsesmagt i Afrikas sidste koloni. Ud over dem, er det kun det indiske gødningsfirma Paradip, der er et datterselskab ejet af den offentligt ejede marokkanske fosfateksportør OCP, der fortsætter importen.

Fo nyligt lovede to Amerikanske og Canadiske firmaer nemlig at stoppe deres handel fra årsskiftet, fordi den er i strid med international lov.

De to New Zealandske firmaers import er ifølge Western Sahara Ressource Watch (WSRW) vurderet til over 250 millioner dollars, og spiller en vigtig rolle i opretholdelsen af den marokkanske kolonisering af Vestsahara.

Danmark er med på fosfatgalejen
I 2016 stemte alle folketingets partier for et beslutningsforslag, der fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med den marokkanske koloni Vestsahara. Regeringen har dog ikke for alvor fulgt op på denne opfordring.

Flere Danske rederier har længe spillet en vigtig rolle i importen af fosfat fra Vestsahara, og det danske rederi Ultrabulk transporterer stadigvæk fosfat fra kolonien. Tidligere har blandt andet D/S Norden, Folmer & Co. og J. Lauritzen også transporteret fosfat fra Vestsahara.

Mærsk har tidligere på året udtalt, at man vil stoppe sin transport af fosfat fra Vestsahara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: