Ronaldinho støtter besættelse af Afrikas sidste koloni

En tidligere fodboldverdensmester, brasilianske Ronaldinho, spillede en showkamp i Vestsaharas hovedstad El Aaiun sammen med adskillige andre tidligere verdensstjerner, i forbindelse med fejringen af Marokkos invasion af landet.

Ronaldinho havde til kampen i Vestsahara blandt andet følgeskab af landsmændene Rivaldo og Cafu fra det brasilianske verdensmesterhold fra 2002, skriver goal.com og Morocco World News.

Fodboldkampen blev spillet tirsdag foran 20.000 tilskuere på Stade Sheikh Mohamed Laghdaf i El Aaiun, i den marokkanske koloni Vestsahara, i forbindelse med den marokkanske kolonimagt i Vestsaharas årlige fejring af den såkaldte ”Grønne March”.  Her marcherede Marokkanske tropper i følgeskab med hundredetusinder af Marokkanere i strid med Genevekonventionen ind i det Vestsahara, som Marokko var i gang med at besætte, i 1975.

Der er ellers ikke meget af fejre i Vestsahara. Amnesty International skriver i deres årsrapporter, at ytrings-, forsamlings- og foreningsfriheden i Marokko/Vestsahara er begrænset, at protester imod det marokkanske regime i Vestsahara bliver opløst med vold og magt, og at regimet gør regelmæssigt brug af tortur imod dem som protesterer imod kolonimagten.

I Freedom Houses seneste årsrapport, rangerer Vestsahara som et af verdens allermest repressive lande, med en friheds-score på blot 4 ud af 100. Saudi Arabien scorede til sammenligning 7 ud af 100.

Verdensstjerner støtter kolonisering
Andre spillere der deltog i kampen var, ifølge Morocco World News og Huffington Post, den italienske verdensmester fra 2006 Gianluca Zambrotta, den tidligere argentinske landsholdspiller Javier Saviola, colombianerne Rene Higuita og Carlos Valderrama, den tidligere franske landsholdspiller David Trezeguet, de tidligere senegalesiske landsholdspillere El Hadji Diouf og Khalilou Fadiga, tunesiske Zoubeir Beya, egyptiske Mido, ghanesiske Abedi Pele, Roger Milla fra Cameroun, og den tidligere hollandske landsholdsspiller, og nuværende manager for Cameroun, Clarence Seedorf.

Tidligere har verdensstjerner som Diego Maradona og George Weah deltaget i lignende kampe i Vestsahara. Den marokkanske pokalfinale er også blevet spillet på Stade Sheikh Mohamed Laghdaf i El Aaiun.

Ronaldinho tweetede i forbindelse med opholdet i Vestsahara et billede af sig selv i ørkenen med et marokkansk flag. Andre spillere, som Javier Saviola og Carlos Valderrama, postede lignende billeder.

Fodbold som propaganda
Marokko bruger ofte (tidligere) stjerner fra fodboldens verden og sportsbegivenheder til at promovere sin påstand om at Vestsahara er marokkansk, selvom den Internationale Domstol afviste dette allerede i 1975, lige inden den Grønne March og Marokkos kolonisering af Vestsahara. Hverken FN eller noget andet land i verden anerkender Marokkos krav på Vestsahara.

I Marokkos officielle præsentation af deres kandidatur til VM i 2026, blev Vestsahara eksempelvis vist som en del af Marokko, et hospital i Vestsaharas hovedstad El Aaiun blev vist som en del af de marokkanske faciliteter der skulle bruges til VM, og flere vindmølleparker, som Marokko har opført i Vestsahara i strid med international lov, blev vist som liggende i Marokko.

Ex-fodboldstjerner som Lothar Matthaus, Roberto Carlos og Zlatan Ibrahimovic udtalte i forbindelse med VM i Rusland, at de støttede den marokkanske ansøgning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: