Frygter ”no-deal” Brexit

Der bor over en million briter i EU, omkring 18,000 af dem i Danmark. På grund af Storbritanniens ambivalente forhold til Europa gennem århundreder, risikerer de at blive offerlam for en ”no-deal”- Brexit.

Storbritanniens forhold til Europa har altid været ambivalent, selvom EU er briternes største handelspartner. Fra romernes, vikingernes og normanernes invasioner, til debatter om hvorvidt landet skulle blive en del af EF og beslutningen om at melde sig ud af EU.

Debatten om Brexit byggede på frygt fra begge sider. Frygt for indvandrere, frygt for økonomisk uføre, frygt for skotsk og nordirsk uafhængighed. Samt frygten for Brexit fra medierne, big business og de mere velstillede briter, der har draget fordel af EU’s ofte centralistiske og ulighedsskabende politikker.

Forhandlingerne med EU om Brexit går dog mildest talt ikke glat. Det virker som om begge parter positionerer sig, og håber på at den anden part blinker og giver sig først.

Men hvis der ikke kommer en aftale, risikerer de mange briter der bor i Danmark at skulle søge om visum for at komme ind i EU, eller miste deres pension.

Lunkent forhold til EU
Storbritannien blev medlem af EF i 1973, samme år som Danmark, efter at Frankrigs præsident De Gaulle havde sagt ”non” til briterne i 1967 og 1969. I 1975 bakkede befolkningen op om parlamentets beslutning i en vejledende folkeafstemning, som den EU-skeptiske Labour-regering havde udskrevet.

Siden da har briternes forhold til EF/EU dog været mildest talt lunken. Briterne blev ikke en del af Euroen eller Schengen-samarbejdet, og har haft nogle af de laveste valgdeltagelser i valgene til Europaparlamentet.

Støtten i befolkningen til EF/EU har også været lavere end i de fleste andre EU-lande. Meningsmålinger fra Eurobarometer viser, at kun 24 procent af briterne i 1980, og 25 procent i 2000, synes at medlemsskabet af EF/EU var en god ting.

I en anden Eurobarometer-undersøgelse fra i år, mente 44 procent af briterne, at fremtiden så lysere ud uden for EU. Kun 14 procent af danskerne, og 30 procent af alle EU-landene tilsammen, var enige.

Frygter manglende aftale
Alligevel frygter mange briter der bor i EU hvad der vil ske, hvis premiereminister Theresa May og EU’s chefforhandler Michel Barnier ikke bliver enige om en Brexit-aftale.

Femte november dannede gruppen British in Europe således en menneskekæde fra Downing Street 10 til Parliament Square, for at vise deres utilfredshed med forhandlingsforløbet. I Danmark har mange briter vist deres utilfredshed over den britiske ambassadør ved ambassadens briefinger om Brexit.

For uden en aftale, vil britiske statsborgere i Danmark, og i de andre EU-lande, blive såkaldte tredjestatsborgere i Schengenområdet. EU-Kommissionen har derfor forslået, at briterne skal have visum for at komme ind i EU, og de risikerer således, at deres ret til at blive boende i EU forsvinder.

Retten til sundhedspleje fordufter måske også uden en aftale, hvorfor den britiske regering for nyligt vedtog en lov, der sikrer briter i EU dette.

Måske giver det mening i Downing Street, at ”no deal is better than a bad deal”, som Theresa May har udtalt om Brexit-forhandlingerne, men det klinger altså noget hult, når man er en brite der bor i Danmark.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: