Teenager tvunget til at gifte sig med enevældig konge

19-årige Siphelele Mashwama blev tvunget til at afbryde sine studier i New York, for at blive gift med Swazilands enevældige kong Mswati III, skriver Swaziland News.

Siphelele Mashwana blev ifølge Swaziland News narret til at rejse til Swaziland sidste år af sine forældre, som ifølge avisen havde planlagt at lokke hende til Swaziland sammen med kong Mswati. Han havde været i New York for at tale ved FN’s Generalforsamling.

Mashwama, hvis far er minister i Msawtis personligt håndplukkede regering, og mor er tidligere minister, blev valgt som ny dronning af Mswati sidste år.

Og nej, det er ikke en anmeldelse af Coming to America II (en film der angiveligt var på tegnebrættet sidste år), her 30 år efter succesfilmen med Eddie Murphy i hovedrollen gjorde stygt grin med den stenrige og dekadente kongefamilie i det fiktive land Zamunda, hvor prins Akeem tager til USA for at finde sin brud.

Bytter børn for magtpositioner
Kong Mswati vælger sig ofte en ny kone under Swazilands årlige Reed Dance, hvor tusindevis af landets ”jomfruer” danser barbrystet for Mswati og hans følge. Ifølge landets love har han ret til at gifte sig med pigerne, uden deres forældres accept.

Dette er ikke ualmindeligt i Swaziland, hvor forældre ofte giver deres børn væk til den magtfulde kongefamilie i bytte for magtfulde positioner, udtaler generalsekretær i Swazilands demokratibevægelse PUDEMO, Wandile Dludlu til Swaziland News.

Mashwamas mor havde ingen kommentarer til avisen, da hun blev kontaktet.

Mswati har nu angiveligt mindst 14 koner, selvom det egentlige tal er en velbevaret hemmelighed. Mange af de seneste koner er yngre end flere af kongens ældste børn. Hans far, Sobhuza II, havde over 70 koner.

Fanger i et guldbur
Selvom Mswatis mange koner lever under streng overvågning, lever de også i uhørt luksus, med slotte, dyre gaver og udlandsrejser, i et land hvor to tredjedele af befolkning lever for under 1,5 dollars om dagen, mange på fødevarehjælp fra FN.

I 2016 tog tre af Mswatis koner eksempelvis på en luksustur til Florida, der kostede skatteborgerne i det lille land med 1,3 millioner indbyggere over 1 million dollars.

I 2012 var tre af konerne i Las Vegas, hvor de havde et følge på 55 mennesker med, og boede i værelser til 2,400 dollars per nat.

Konerne var på lignende ture i blandt andet 2013, 2010, samt i 2009, hvor de var på en shoppingtur i Mellemøsten, der angiveligt kostede 6 millioner dollars.

Alligevel har tre af Mswatis koner forladt ham, siden han blev konge i 1986, en har begået selvmord, og flere af de andre koner har forsøgt at flygte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: