Stop udplyndringen af Vestsahara, Jacinda

New Zealands premiereminister Jacinda Ardern talte om menneskerettigheder og internationalt samarbejde i FN i sidste uge. Men hvad vil hun gøre ved New Zealandske firmaers import af fosfat fra det besatte Vestsahara?

Jacinda Ardern fik masser af medieomtale, da hun talte ved FN’s generalforsamling i New York i sidste uge. Både fordi hun havde sin baby med, fordi hun er den yngste kvindelige leder nogensinde, og fordi hendes tale, der fokuserede på menneskerettigheder og internationalt samarbejde, blev set som et modsvar til Donald Trumps tale.

Det som Radio New Zealand kaldte ”Jacindamania” trak overskrifter i alt fra New York Times og The Guardian til BT og Ekstra Bladet.

Menneskerettigheder til alle
Jacinda Ardern talte om hvordan menneskerettighederne gælder for alle, indebærer at regeringer forpligter sig overfor egen befolkninger og hinanden, samt at de skal sikre at alle har ret til et liv med værdighed.

Men menneskerettigheder er andet og mere. Ravensdown og Ballance Agri-Nutrients, to New Zealandske firmaer, er snart de sidste udenlandske firmaer der køber fosfat fra den marokkanske besættelsesmagt i Afrikas sidste koloni Vestsahara. Amerikanske og Canadiske firmaer stopper deres handel fra årsskiftet, fordi den er i strid med international lov.

De New Zealandske firmaers import er ifølge det internationale netværk Western Sahara Ressource Watch (WSRW) vurderet til over 250 millioner dollars, og spiller en vigtig del i forhold til profitabiliteten af den marokkanske kolonisering af Vestsahara.

Ifølge international lov, skal Vestsaharas folk give grønt lys for den marokkanske kolonimagts handel med landets naturresurser, hvilket de aldrig har gjort.

Kender til Vestsahara-konflikten
Selvom det resurserige Vestsahara har været besat af Marokko siden Spanien trak sig ud i 1975, er det ikke en konflikt som får meget spalteplads i medierne.

Men Jacinda Ardern har personlig erfaring med den. Som præsident for de socialdemokratiske ungdomsorganisationers verdensorganisation IUSY, besøgte Ardern de flygtningelejre i Vestsaharas naboland Algeriet, hvor flertallet af Vestsaharas folk saharawierne har boet siden den marokkanske hær fordrev dem i 1975.

Hun har også omtalt Vestsahara i flere taler, blandt andet i hendes første tale i New Zealands parlament tilbage i 2008. Og så sent som i sidste uge fortalte hun i en tale i New York, hvordan hendes besøg til flygtningelejrene var noget hun aldrig ville glemme.

Et par uger inden var Ardern blevet opfordret af Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario til at stoppe Ravensdown og Ballance Agri-Nutrients’ handel med det marokkanske kolonstyre.

Lyt til Mandela
Ved Nelson Mandela Peace Summit i New York, tre dage inden hendes tale ved FN, kaldte Jacinda Ardern Mandela ”legemliggørelsen af FN’s værdier”. Hun tilføjede at vi måtte sikre at den retfærdige, fredelige, demokratiske, fair og inklusive verden som Mandela kæmpede for blev til virkelighed.

Så måske skulle hun lade sig inspirere af Mandelas Sydafrika i sin Vestsahara-politik.

I 1988 talte ANC’s generalsekretær Oliver Tambo om lighederne mellem kampen mod apartheid og kampen for Vestsaharas uafhængighed, og efter 1994 har den sydafrikanske regering ofte gentaget sin støtte til saharawiernes kamp – også under nuværende præsident Cyril Ramaphosa.

Og sidste år stoppede de sydafrikanske myndigheder et skib lastet med 55.000 tons fosfat, der var på vej fra Vestsahara til New Zealand. Den sydafrikanske højesteret vurderede, at lasten tilhørte saharawierne og ikke den marokkanske kolonimagt i Vestsahara, og krævede at den blev leveret tilbage til deres repræsentant Polisario.

Danmark er i samme båd
Danmark har i øvrigt, ligesom New Zealand, opfordret landets firmaer til at stoppe med at handle med den marokkanske kolonimagt uden at dette har haft megen effekt.

I 2016 stemte alle folketingets partier for et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med den marokkanske koloni Vestsahara.

Alligevel har Danske rederier længe spillet en væsentlig rolle i importen af fosfat fra Vestsahara. Blandt andet transporterer det danske rederi Ultrabulk fortsat fosfat fra Vestsahara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: