Valgobservatører kritiserer valg i Swaziland

Valget i Swaziland i sidste uge forløb roligt, men var især skæmmet af manglende ytringsfrihed, en mangelfuld tredeling af magten, og at politiske partier er forbudt, skriver den Afrikanske Union i en pressemeddelelse.

Lederen af valgobservatørerne fra den Afrikanske Union, tidligere præsident for Seychellerne James Michel, opfordrede Swaziland til at ophæve et dekret fra 1973, der blandt andet gør det ulovligt for politiske partier at deltage i valg i landet.

Valgobservatørerne anbefalede desuden i en pressemeddelelse, at landet sikrer en ordentlig adskillelse mellem den udøvende, lovgivende og dømmende magt i landet, samt at de rettigheder som Swazilands forfatning giver landets borgere, herunder ytringsfrihed og forsamlingsfrihed, sikres i praksis.

Valg uden demokrati
59 af de 69 medlemmer af Swazilands parlament var på valg, mens kongen skal udpege de sidste ti. Han udpeger desuden premiereministeren og hele regeringen. Ingen af senatets 30 medlemmer vælges af befolkningen. Kongen udpeger tyve og parlamentet ti.

Ifølge en rapport fra det uafhængige researchinstitut Afrobarometer, der blev udgivet få dage inden valget, mener kun syv procent af de 1200 adspurgte Swazier at deres land et rigtigt demokrati. 21 procent mente at de havde fuld ytringsfrihed.

I dagene op til valget havde titusindvis af mennesker i det lille enevældige monarki demonstreret fredeligt for bedre arbejdsforhold og lønninger. De blev mødt af en politistyrke, der uddelte tæv og skød med gummikugler og tåregas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: