FIFA overser kolonisering i evalueringsrapport til VM-bud

Marokko er med i slutspurten om at afholde VM i 2026. I FIFA’s evalueringsrapport af VM-buddene, er den marokkanske koloni Vestsahara vist som en del af Marokko, selvom den Internationale Domstol og FN afviser Marokkos krav på landet.

FIFA’s medlemslande afgør, hvem der skal være værter for VM i fodbold i 2026 den 13. juni, dagen inden VM i Rusland starter. Ifølge FIFA skal menneskerettighederne være en væsentlig del af bedømmelseskriterierne til VM-turneringer i fremtiden.

Men på kortene over ansøgerlandene i FIFA’s evalueringsrapport om de to bud på VM i 2026 fra henholdsvis Marokko og USA/Canada/Mexico, der blev offentliggjort fredag, vises den marokkanske koloni Vestsahara som en del af Marokko. Vestsahara nævnes dog ikke med et ord.

Brutal kolonimagt
Marokko viser selv konsekvent Vestsahara som værende en del af landet, selvom ingen andre lande i verden anerkender Marokkos kolonisering.

I Marokkos officielle præsentation af deres kandidatur til VM i 2026, vises Vestsahara også som en del af Marokko. Her beskrives et hospital i Vestsahara hovedstad El Aaiun (Laayoune) desuden som en del af de marokkanske faciliteter der kan bruges til VM, ligesom flere vindmølleparker som Marokko har opført i Vestsahara i strid med international lov vises som liggende i Marokko.

Den Internationale Domstol konkluderede ellers allerede i 1975, at Marokko intet krav har på Vestsahara. Og FN har Vestsahara på listen over ikke-selvstyrende områder der udarbejdes af FN’s komité for afkolonisering og betragter landet som en koloni.

Det marokkanske kolonistyre i Vestsahara er et af verdens allermest brutale regimer. Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International rapporterer løbende om tortur og manglende rettigheder for Vestsaharas folk, og Freedom House betragter Vestsahara som mindre frit end Saudi Arabien.

Kritik af marokkansk bud
Det marokkanske bud får en del kritik med på vejen i FIFA’s evalueringsrapport, dog ikke for koloniseringen af Vestsahara eller en eventuel brug af faciliteter i kolonien.

Det marokkanske bud bliver betragtet som ”højrisikabelt” i forhold til landets stadionkapacitet samt transport- og indkvarteringsfaciliteter.

Samlet set scorer Marokko 275 point ud af 500, hvorimod USA/Canada/Mexico scorer 402. Desuden skriver FIFA i rapporten, at man betragter den marokkanske menneskerettighedsstrategi som værende ”robust”, selvom man eksempelvis kritiserer landets manglende ytringsfrihed og sikkerhedsstyrkers overdrevne magtanvendelse.

Qatar fik dog VM i 2022 efter en lignende evaluering og menneskerettighedsproblemer. Og flere europæiske lande og de fleste afrikanske lande, samt adskillige nuværende og tidligere sportsstjerner som Lothar Matthaus, Roberto Carlos og Zlatan Ibrahimovic har dog allerede sagt, at de støtter det marokkanske bud.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: