Sydafrika dropper støtte til marokkansk VM-bud

Sydafrika har tidligere luftet tanken om at støtte det marokkanske VM-bud til VM i 2026. Nu udtaler landets sportsminister, Tokozile Xasa, at Sydafrika ikke vil støtte Marokkos bud på grund af landets kolonisering af Vestsahara.

– Vi er helt sikre på, at vi ikke kan støtte Marokko, udtalte Sydafrikas sportsminister Tokozile Xasa til den sydafrikanske avis Times, som reaktion præsidenten for det sydafrikanske fodboldforbund Danny Jordaans støtte til det marokkanske bud for tre uger siden.

Sydafrika og Marokko har haft et anstrengt forhold, siden Marokko kaldte sin ambassadør hjem fra Pretoria i 2004, som en reaktion på at Sydafrika havde anerkendt Vestsaharas eksilregering SADR.

Ifølge en udtalelse fra SAFA, vil den endelige beslutning blive taget af forbundets bestyrelse. Mange andre afrikanske lande har tilkendegivet, at de vil støtte Marokkos bud frem for det andet bud på VM i 2026, fra USA/Canada/Mexico. Værtslandet til VM i 2026 vil blive offentliggjort inden VM i 2018 starter den 14. juni.

Ondt i menneskerettighederne
Menneskerettighederne skal, ifølge nye krav fra det internationale fodboldforbund FIFA, være en væsentlig del af bedømmelseskriterierne for værtslande til kommende VM-turneringer.

Her står Marokko dårligt, ikke mindst på grund af landets mangeårige kolonisering af Vestsahara, som den Internationale Domstol har vurderet Marokko intet krav har på.

Ifølge Amnesty Internationals seneste årsrapport, er ytrings-, forsamlings- og foreningsfrihed i både Marokko og Vestsahara stærkt begrænset, og ifølge Freedom House er det marokkanske regime i Vestsahara mere undertrykkende end det i Saudi Arabien.

Bruger sport til at legitimere kolonisering
Marokko er kendt for at bruge sportsbegivenheder og begivenheder som COP22 og Crans Montana Forum-konferencen, til at promovere og legitimere deres krav på Vestsahara.

I 2016 blev den marokkanske pokalfinale eksempelvis spillet i El Aaiun i Vestsahara, og samme år blev en galakamp med blandt andet Maradona og George Weah, brugt til at fejre koloniseringen af Vestsahara.

Marokkos officielle præsentation af deres kandidatur, viser flere kort Vestsahara som en del af ”Marokko”, ligesom et nyt universitetshospital, i El Aaiun (Laayoune) i Vestsahara, der efter planen skal stå færdigt i 2021, vises som en del af Marokkos investeringer i landets sundhedsinfrastruktur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: