Polisario fordømmer forhandlinger om fiskeriaftale

Forhandlingerne om en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko må ikke inkludere vandene ud for det besatte Vestsahara, men EU forsøger at snige sig uden om en dom fra EU-Domstolen om fiskeriaftalen, siger Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario.

Det Europæiske Råds beslutning om at give EU-Kommissionen tilladelse til at forhandle en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko på plads, der inkluderer Afrikas sidste koloni Vestsahara, fordømmes af Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario.

De vil derfor slæbe Rådet for EU-Domstolen.

Polisario er anerkendt af FN som den legitime repræsentant for Vestsaharas folk, Saharawierne.

Underminerer fredsproces
– I februar vurderede EU-Domstolen for anden gang, at Marokko ikke har nogen autoritet til at lave internationale aftaler, der gælder for Vestsahara.  Det står derfor krystalklart, at disse forhandlinger vil medføre endnu en aftale, der er i strid med EU-lov og international lov, skriver Polisario i en pressemeddelelse i april.

– Endnu engang har EU’s handlinger gjort, at man må tvivle på deres hensigter i forhold til en fredelig løsning på Vestsahara-konflikten. De ulovlige forhandlinger om fiskeriaftalen vil således underminere FN’s forsøg på at genstarte forhandlingerne mellem Polisario og Marokko, tilføjer man.

Polisario vil derfor slæbe Rådet for EU-Domstolen, og advarer samtidigt alle firmaer om at de også kan forvente at blive slæbt for domstolen, såfremt de handler med Marokko i henhold til fiskeriaftalen med EU.

Vestsahara har været besat af Marokko siden 1975, som ifølge Den Internationale Domstol og FN ikke har noget legitimt krav på Vestsahara.

Underminerer egen dom
Vincent Piket, der er chef for Nordafrika-afdelingen af EU’s udenrigstjeneste, udtaler, at man ville invitere Polisario til en ny diskussion om fiskeriaftalen med Marokko.

Piket havde dog en udlægning af situationen, der tilsyneladende er i modstrid med EU-Domstolens dom fra februar og international lov.

Dommen slog fast, at en fiskeriaftale der inkluderer Vestsahara er i strid med og international lov, der kræver at besatte folk, som Vestsaharas befolkning, skal godkende enhver handel med varer fra deres land. Dette har Polisario ikke på noget tidspunkt gjort.

– Kan man investere i Vestsahara, kan man handle med Vestsahara? Ja det kan man. Kan firmaer få toldpræferencer på varer fra Vestsahara? Nej, det kan de ikke. Det er den juridiske situation lige nu. Der er ikke noget forbud mod handel med Vestsahara, konkluderede Piket, under en diskussion af implikationerne af EU-Domstolens dom, i Europaparlamentet 25. april.

Ikke ret til at fiske ud for Vestsahara
– Samtidigt har fiskere fra EU dog ikke ret til at fiske ud for Vestsahara, i henhold til fiskeriaftalen mellem EU og Marokko, på nuværende tidspunkt. EU-Domstolen har to gange afsagt domme der siger, at fiskeriaftalen i dens nuværende udformning ikke kan gælde for Vestsahara, sagde Vincent Piket.

Han tilføjede dog, at Kommissionen havde konkluderet, at EU sagtens kunne lave en ny fiskeriaftale med Marokko, uden at denne nødvendigvis vil være i strid med dommen fra EU-Domstolen, så længe ”visse forhold” blev forhandlet på plads med kolonimagten Marokko.

Dette synspunkt giver Polisario dog ikke meget for.

– EU siger at de respekterer dommen fra EU-Domstolen, men i virkeligheden forsøger de at omgå den, siger Polisarios repræsentant i Bruxelles, Abba Malainin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: