Rosa vandt over EU

Menneskerettighedsadvokat Rosa Curling slæbte EU i retten for brud på folkeretten og vandt. I april var hun i Danmark, for at forklare danske politikere og embedsmænd hvorfor.

I februar erklærede EU-Domstolen, at en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko ikke måtte gælde for vandede ud for den marokkanske koloni Vestsahara. Dette ville være i strid med international lov og FN’s konventioner, fastslog dommen.

Den britiske menneskerettighedsadvokat Rosa Curling førte sagen mod EU ved EU-Domstolen, for kampagnegruppen Western Sahara Campaign UK.

I april var hun i Danmark, for at opfordre det danske udenrigsministerium til at overholde dommen, og sikre at der ikke fiskes ud for Vestsahara, uden at Vestsaharas folk har givet lov til det. Hun var inviteret af solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt.

Torn i øjet på regeringer og firmaer
Dommen er historisk og skelsættende for Vestsaharas folk, der kæmper for selvstændighed og et stop for, hvad de kalder udplyndring af deres naturresurser.

Men den er samtidigt dybt problematisk for EU og Marokko. Især fordi aftalen er ved at blive genforhandlet, med Vestsahara inkluderet og med Danmarks velsignelse, og fordi over 90 procent af fiskene under den nuværende aftale fiskes i Vestsahara.

Rosa Curling har tidligere ført lignende sager for det internationale advokatfirma Leigh Day, der af den britiske avis The Guardian er blevet kaldt ”en torn i øjet” på mange multinationale selskaber. Blandt andet mod Shell, Unilever og den britiske og japanske regering.

Kan ikke retfærdiggøres
Ifølge Rosa Curling, kan hverken Danmark eller EU på nogen måde retfærdiggøre at fiske ud for Vestsahara, efter EU-Domstolens dom.

– Aftalen mellem EU og Marokko er klart i strid med international lov, fordi den ikke tager hensyn til Vestsaharas folks ret til selvbestemmelse. Dommen gjorde det helt klart, at en ny fiskeriaftale på ingen måde kan inkludere Vestsahara, siger hun til Arbejderen.

Når EU alligevel er i fuld gang med at forhandle en ny aftale på plads med Marokko, der inkluderer vandene ud for Vestsahara, er det med til at underminere den FN-styrede fredsproces i landet, tilføjer hun.

Læg pres på kommissionen
Rosa Curlings mødtes under sit besøg med det danske udenrigsministerium, udenrigsudvalget, europaudvalget og fiskeriudvalget, for at fortælle dem om konsekvenserne at dommen.

Hendes budskab til var ikke til at misforstå.

Alle EU’s medlemsstater skal gøre det helt klart over for EU-Kommissionen, at en aftale mellem EU og Marokko som inkluderer Vestsahara er i strid med folkeretten. Især uden at Vestsaharas folk saharawierne har accepteret aftalen, fortalte hun de danske politikere og embedsmænd.

– Det er i alle EU-medlemslandes interesse at EU overholder international lov. Og jeg håber, at alle medlemsstaterne, inklusive Danmark, vil presse kommissionen til at tage den rigtige beslutning i forhold til Vestsahara, tilføjer hun.

Kan blive slæbt i retten
For Vestsahara-konflikten er også et spørgsmål der berører Danmark.

Både fordi Danmark har godkendt EU’s forhandlingsmandat til en ny fiskeriaftale med Marokko, og i princippet kan holdes ansvarlig for brud på folkeretten, hvis den inkluderer Vestsahara.

Og fordi danske firmaer som Siemens Wind Power opererer i Vestsahara. Firmaer, som i princippet kan slæbes i retten og dømmes for at handle i strid med international lov.

– Hvis danske firmaer opererer i Vestsahara, kan de sagtens risikere at blive slæbt i retten for at handle i strid med folkeretten. Og mange undervurderer effekten af den slags retssager for firmaernes aktiekurs og image, pointerer Rosa Curling.

 

ULOVLIG FISKERIAFTALE OG BESÆTTELSE

– Retssagen om fiskeriaftalen mellem EU og Marokko startede i 2016, efter at Western Sahara Campaign UK havde ført sagen i Storbritanniens landsret, der sendte sagen videre til EU-Domstolen.

– I dommen konkluderede EU-Domstolen at det at ”medtage Vestsaharas område i anvendelsesområdet for associeringsaftalen ville være i strid med visse regler i den almindelige folkeret … nemlig princippet om selvbestemmelse”.

– Vestsahara er Afrikas sidste koloni. Ifølge Freedom House, er det marokkanske kolonistyre mere repressivt end Saudi Arabien, og ifølge Amnesty International er det et af verdens værste torturstater.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: