Winnie Mandela er død

Winnie Mandela døde i dag, 81 år gammel. Hun var en af de mest centrale personer i kampen mod apartheidregimet i Sydafrika.

I medierne omtales Winnie Mandela ofte mest som Nelson Mandelas hustru, som en karismatisk men kontroversiel politisk populist, og for meddelagtighed i mordet på Stompie Seipei i 1989. Anklager som hun dog altid har benægtet.

Men for mange sydafrikanere, især blandt græsrødderne, blandt kvinder, og blandt de unge og de fattige, var hun ”Mama Winnie”.

Hun var nationens mor, der havde holdt kampen mod apartheid i live, da hendes mand og mange andre af frihedskampens ledere blev fængslet i starten af tresserne.

Og Winnie Mandela holdt ikke op med at være en kritisk og militant stemme efter 1994. Her kritiserede hun blandt andet sin mands forhandlinger med apartheidregimet, og udtalte sidenhen at ANC ikke havde klaret at levere ”frihedens frugter” til mange af landets fattige sorte.

Betalte en høj pris
Men Winnie Mandela betalte en høj pris for sin kritiske aktivisme, både før og efter 1994.

Under apartheid, var hun under konstant politiovervågning og husarrest, blev flyttet rundt i landet efter politiets forgodtbefindende, og blev mishandlet og sad i isolationsfængsel i måneder i træk uden mulighed for at se sine børn.

Hun så kun sin mand nogle få gange om året, og et par år efter han kom ud af fængslet krævede Nelson Mandela en skilsmisse ”af personlige årsager”.

Og efter at have været viceminister i hendes mands regering, og præsident for ANC’s kvindeliga, blev hun tvunget til at trække sit kandidatur tilbage som ANC’s vicepræsident i 1997 og i stigende grad kørt ud på et politisk sidespor af lederne i partiet.

En fighter
Men Winnie Mandela var en fighter, og i de sidste 10-15 år af sit liv genvandt hun noget af sin politiske glans.

Hun fik flest stemmer af alle i valget til ANC’s hovedbestyrelse i 2007, hun viste Sydafrikas menneskelige ansigt da hun kritiserede drabene på afrikanske immigranter i Johannesburg i 2008, og hun vandt igen en plads i Sydafrikas parlament i 2009.

Kontroverser og tvivlsomme valg og handlinger til trods, og dem var der en del af, overlevede Winnie Mandela en behandling som ville have knækket de fleste. En behandling som måske både gav hende styrke og udstillede hendes svagheder.

Nu hvor hun er død, tager hun sin retmæssige plads sammen med andre døde ikoner der kæmpede for et frit Sydafrika som Nelson Mandela, Steve Biko og Robert Sobukwe. Ikke fordi hun eller de var ufejlbarlige.  Og ikke på trods af hendes nogen gange kompromisløse fremfærd, men måske netop på grund af den.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: