Verdens største gødningsproducent vil droppe Vestsahara

Nutrien dropper fosfat fra Vestsahara ”i fremtiden” udtaler firmaets administrerende direktør på en konference. Dermed står kolonimagten Marokko til at tabe millioner af dollars i indtægt. Der er dog endnu ingen officielle udtalelser der bekræfter dette.

”Vores langsigtede mål er at Vestsahara-problemet ikke er en del af vores nye firma i fremtiden. Vi har hørt fra flere af vores aktionærer at det er sådan de vil have det. Vi kommer med et endeligt svar på dette spørgsmål om et halvt års tid”, svarede Chuck Magro, administrerende direktør for det nye Canadiske firma Nutrien, på et spørgsmål om firmaets handel med Vestsahara på en investorkonference i Canada i sidste uge.

Nutrien er verdens største producent af gødning til landbrugsproduktion. Firmaet blev til som en fusion mellem firmaerne PotashCorp and Agrium i starten af januar. Begge firmaer har indkøbt store dele af det fosfat de bruger til deres gødning i Vestsahara, i strid med international lov.

Chuck Magro fortalte også, at kontrakterne som Agrium havde med den marokkanske regering ville blive annulleret fra ”slutningen af i år”.

Stop importen nu!
Ifølge det internationale research og kampagnenetværk Western Sahara Resource Watch, er Nutrien det firma der bidrager klart mest til Marokkos illegale besættelse af Vestsahara, da firmaet opkøber cirka halvdelen af det fosfat som besættelsesmagten sælger.

Polisario, der er den af FN-anerkendte repræsentant for Vestsaharas oprindelige befolkning saharawierne, opfordrede i et brev tidligere på ugen Nutrien til at stoppe indkøbet af fosfat fra Vestsahara med det samme.

”Vi vil gerne understrege at saharwierne på ingen måde har givet samtykke til eksport af vores naturresurser fra det besatte Vestsahara. Det er ikke tilstrækkeligt, at Hr. Magro siger at man vil stoppe Agriums import ’i slutningen af året’. Det ulovlige indkøb af Vestsaharas fosfat må stoppe med det samme, for handlerne er med at legitimere Marokkos uretmæssige krav på Vestsahara”, skriver Polisario.

Polisario er også gået rettens vej, for at få kompensation for de hundredvis af millioner Euro, som firmaer fra EU har købt varer fra Vestsahara for siden december 2016. Her afsagde EU-Domstolen en dom der slog fast, at handelsaftaler indgået mellem EU og Marokko, ikke må gælde for produkter fra Vestsahara. Polisario har også, ad rettens vej, med held fået stoppet flere skibe, der transporterede fosfat fra Vestsahara.

Værdighed og ansvarlighed?
Nutrien skriver på sin hjemmeside, at firmaets principper inkluderer ”respekt for menneskerettighederne, diversitet og værdighed for alle mennesker”.

I en bæredygtighedsrapport fra 2015 beskriver Chuck Magro, hvordan det er ”Agrium’s mission at hjælpe med at brødføde verden på ansvarlig vis”.

Men 165.000 saharawier bor i dag i flygtningelejre i Algeriet, hvor de eller deres forældre flygtede til da Marokko invaderede Vestsahara i 1975 med bombefly og 300.000 civile marokkanere, i strid med en dom fra den Internationale Domstol, international lov og Geneve-konventionen. Omkring en fjerdedel af dem lider af kronisk underernæring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: