Hardrockers i Høje Gladsaxe

Den 13. november i år spillede Deep Purple for fulde huse i Valbyhallen. For snart 50 år siden, fik de deres tv-debut på DR, foran et nyt og moderne Høje Gladsaxe.

I 1968 var farvefjernsyn et helt nyt fænomen i Danmark. Leif Panduros ”Ka’ De Li Østers” (i sort-hvid) havde lagt gaderne øde året forinden, og der skulle gå tyve år, før TV2 brød DRs monopol på at sende landsdækkende tv.

Tv-debutten
Da Deep Purple spillede Beatles-nummeret ’Help’ med Høje Gladsaxe i baggrunden, i ungdomsmusikprogrammet Toppop på DR den 4. maj 1968, var bandet et ukendt engelsk band med hang til tidens mere bløde progressive rock.

Det var deres tv-debut. Udgivelsen af deres debutalbum lå endnu nogle måneder ude i fremtiden. Og der skulle gå yderligere fire år, før verdens måske mest kendte guitar-riff, fra sangen Smoke On The Water, fik trommehinderne til at blafre på unge lyttere over hele verden.

Verdens mest larmende band
Så hvordan havnede et band, der i Guinness Rekordbog står opført som verdens mest larmende rockband, på en parkeringsplads foran Høje Gladsaxe?

Det er der sikkert en rigtig god forklaring på. Måske fordi Deep Purple alligevel var på turne i Danmark, hvor de spillede i Studenterforeningen i København dagen før deres tv-debut, i Store Heddinge samme dag og i Ringsted dagen efter. Og måske fordi Høje Gladsaxe dengang var et banebrydende og moderne byggeri, der lå tæt på TV-Byen i Mørkhøj.

Uforklarligt mysterium
Det er dog et mysterium, der ikke umiddelbart lader sig opklare. Hverken gamle og nuværende DR-folk, rockforsker Anja Mølle Lindelof, eller folk i musikmiljøet dengang ved hvorfor Deep Purple endte foran Høje Gladsaxe i 1968.

Og produceren på Toppop 4. maj 1968 Palle Holgersen er død, ligesom mange af dem der arbejdede med Toppop, og det pågældende afsnit af udsendelsen er tilsyneladende ikke bevaret.

Deep Purple spillede deres første koncert nogensinde i Tåstrup, i april 1968, som ”Roundabout”. De spillede i Gladsaxe Teen Club den 1. og 2. februar 1969, en uge efter af have spillet i New York. Bandet er blevet kontaktet om deres optræden i Toppop foran Høje Gladsaxe gennem flere officielle kanaler, men har ikke svaret tilbage. 

Jeg har været i kontakt med DR’s arkiv, P6 Beats Anders Bøtter, Flemming Kirstein, tidligere DR-medarbejdere Mogens Vemmer og Jan Sneum, Lars Abel fra Gladsaxe Teen Club, samt musikforsker og forfatter Anja Mølle Lindelof, som dog ikke har kunnet give et udtømmende svar på grunden til at Deep Purple spillede på DR foran Høje Gladsaxe i 1968. 

Mange af folkene der lavede Toppop er døde, blandt andet Palle Holgersen, Carsten Fischer, Thomas Winding og Sten Bramsen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: