Sultestrejkende Gdeim Izik-fanger i kritisk tilstand

19 politiske fanger fra Vestsahara er i kritisk tilstand efter månedlang sultestrejke. Ny kampagne kræver at kolonimagten Marokko stopper mishandlingen af dem.

”Stop torturen af de 19 saharawi-menneskerettighedsforkæmpere, kendt som Gdeim Izik-gruppen, før det er for sent”.

Det er budskabet i en video og en underskriftsindsamling, som den norske jurastuderende internationale observatør i Gdeim Izik-retssagen, Tone Moe, og Natalie Milde fra det norske Human-Etisk Forbund har startet.

Moe beskriver i videoen, hvordan Gdeim Izik-gruppen straffes med isolationsfængsling og konstant chikane af de marokkanske myndigheder, fordi de kæmper for uafhængighed for Vestsahara, Afrikas sidste koloni. De har derfor sultestrejket i over en måned, og deres situation er kritisk, tilføjer hun.

Politisk retssag
Gdeim Izik-gruppen blev idømt straffe på mellem 20 års fængsel og livstid, efter at en marokkansk domstol anklagede dem for at have slået medlemmer af den marokkanske besættelsesmagt ihjel, under marokkanske soldaters voldelige rydning af Gdeim Izik-lejren i 2010, hvor over 15.000 saharawier fredeligt protesterede imod besættelsesmagten.

Tone Moe har i flere observatørrapporter beskrevet retssagen som politisk og uretfærdig.

Moe opfordrer til, at man deler hendes video og underskriftsindsamlingen sammen med hashtaggene #beforeitstoolate og #westernsahara.

Ifølge Amnesty International og Human Rights Watch, samt FN’s specialrapportør for tortur Juan Mendez’ rapport fra 2013, bruger de marokkanske myndigheder ofte tortur til at fremtvinge tilståelser fra tilbageholdte saharawier, herunder gennem tæv, elektrochok og voldtægt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: