Advokater til fransk premierminister: beskyt Gdeim Izik-fanger

Advokater fra Frankrig og fem andre Europæiske lande beder i et brev Frankrig om at sikre ordentlige forhold for de 19 Gdeim Izik-fanger fra Vestsahara. Ifølge advokaterne udsættes de for tortur og uværdige forhold, og mangler medicinsk behandling.

De 19, der er saharawier fra den marokkanske koloni Vestsahara, blev idømt lange fængselsstraffe efter en retssag i Marokko, som flere advokater, menneskerettigheds-organisationer  og internationale valgobservatører betragtede som uretfærdig og politisk.

De var anklaget for at have slået medlemmer af den marokkanske besættelsesmagt ihjel, under eller efter marokkanske soldaters voldelige rydning af Gdeim Izik-lejren i 2010, hvor over 15.000 saharawier protesterede imod besættelsesmagten.

Alarmerende forhold
Den franske premierminister Édouard Philippe var i sidste uge i Rabat, for at opfordre til at handelsforholdene mellem Frankrig og Marokko skulle forbedres. Især i lyset af kritik af Marokkos salg af naturresurser fra Vestsahara, der er i strid med EU- og international lov.

Advokaterne fra Frankrig, Tyskland, Belgien, Spanien, Italien og Schweiz opfordrer i brevet premierministeren til at bruge Frankrigs indflydelse overfor Marokko til at beskytte de 19 fanger.

Ifølge en af dem, den franske advokat Ingrid Metton, som var en af saharawiernes forsvarere i retssagen, er forholdene de lever under, i det marokkanske fængsel de sidder i, alarmerende.

De risikerer at blive alvorligt syge, eller endnu mere alvorligt syge end de er i forvejen, og det der er værre, hvis de ikke får den medicinske behandling som de har brug for, siger hun til Por Un Sahara Libre.

Tortur og uværdig behandling
I brevet fortæller de 21 advokater Édouard Philippe, at flere af saharawiernes sundhedstilstand er stærkt bekymrende.

Ikke mindst fordi flere af dem ikke modtager behandling for de hjerte-, lever- og andre problemer, der ifølge brevet er følger af den tortur, som de marokkanske myndigheder har udsat dem for, mens de har været tilbageholdt og fængslet.

I brevet udtrykker advokaterne også bekymring for, at fangerne sidder i samme fløj som fanger der afsoner fængselsstraffe for grov vold.

”At idømme nogen en livstidsstraf er er hård dom. Men også at udsætte dem for inhuman og nedværdigende behandling og livsfarlige forhold, er ikke i tråd med de principper, som Frankrig siger de kæmper for i verden”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: