Flere cherrytomater fra besat land til EU

Den marokkanske landbrugsminister Aziz Akhannouch annoncerede i september, at Marokko vil bygge et 5000 hektar stort landbrugsområde i Dakhla i det besatte Vestsahara.

I forvejen bruges omkring 1000 hektar jord nær Dakhla på landbrugsproduktion, af især cherrytomater og meloner, skriver den internationale netværksorganisation, Western Sahara Ressource Watch (WSRW).

Dette er i strid med international lov og en dom fra EU-Domstolen, der i december slog fast, at Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, skal godkende udnyttelse af naturresurser i kolonien.

Konflikttomater i danske supermarkeder
De fleste landbrugsvarer fra Dakhla sælges til EU. Blandt andet er såkaldte konflikttomater, produceret i Dakhla af mærket Maraissa fra Azura, men mærket som værende fra Marokko, blevet forhandlet i danske butikker som Fakta i de senere år.

Fire store franske og marokkanske eksportører af landbrugsvarer – Rosaflor, Sofropel, Azura og Les Domaines Royaux – står for landbrugsproduktionen i Dakhla.  Les Domaines Royaux ejes af den marokkanske konge.

Fornyede andelsaftaler
Folketinget vedtog sidste år enstemmigt et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med Vestsahara.

Alligevel forhandler EU-Kommissionen ifølge WSRW med Marokko om nye handelsaftaler, der skal sikre importvarer fra Vestsahara, efter at Marokko havde truet med at nægte at stoppe flygtningestrømmen til Europa, hvis der blev lagt hindringer for landets landbrugs- og fiskerieksport til EU.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: