Vestsahara-”ambassadør” takker af

Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario har i over 10 år været repræsenteret i Danmark af Abba Malainin. Han bliver ny Polisario-repræsentant i EU, og afløses af Mohamed Limam Mohamed Ali, som har været Polisarios repræsentant i London de seneste 5 år.

Polisario er Afrikas sidste koloni Vestsaharas folk saharawiernes FN-anerkendte repræsentant. Polisario var mellem 1975 og 1991 i krig imod invasions- og besættelsesmagten i Vestsahara, Marokko, men har siden våbenhvilen i 1991, med fredelige midler blandt andet forgæves forsøgt at få Marokko til at afholde den folkeafstemning og Vestsaharas tilhørsforhold, som saharawierne blev lovet dengang.

Hvis Danmark havde vedtaget et lovforslag fremsat i folketinget i 2014, om at anerkende Vestsaharas eksilregering, ligesom over 80 andre lande har gjort, ville Abba og Limam have været ambassadører i Danmark.

Sat mange aftryk
Abba voksede op i Vestsaharas største by, El Aaiun. Han var 7 år gammel, da den marokkanske hær bombede hans hjemby og invaderede Vestsahara. Han flygtede med sin familie gennem ørkenen til flygtningelejre nær Tindouf i Algeriet, hvor hans familie stadigvæk bor i dag.

Abba, der tidligere blandt andet har arbejdet på Polisarios ambassade i Indien, har fået sat mange Vestsahara-aftryk i den danske politiske debat, i de over 10 år han har været i Danmark.

Ikke mindst gennem hårdt arbejde og en vindende personlighed, herunder utallige breve og personlige møder med folketingets medlemmer og udvalg, lokalpolitikere, firmaer og NGO’er som ikke mindst Afrika Kontakt, og gennem deltagelse i politiske partiers årsmøder og adskillige konferencer og offentlige møder om Vestsahara.

Han var blandt andet en af hoveddrivkræfterne bag afstemningen i folketinget om at anerkende Vestsaharas eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic, og folketingsbeslutningen i 2016, der fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med Vestsahara.

Og han er blevet citeret om Vestsahara-konflikten i en række danske nationale medier, herunder Politiken, Information, Avisen.dk og på forsiden af Arbejderen.

Danmark har et stort ansvar
Limam starter som Polisario-repræsentant i september, hvor han flytter til Amager, i den lejlighed, der i over ti år har været centrum for kampen for Vestsaharas befrielse i Danmark.

Han blev, ligesom Abba, født i El Aaiun, og voksede op både her, og i flygtningelejrene nær Tindouf. Han har, ligesom hans forgænger, arbejdet på Polisarios ambassade i Indien, indtil han blev Polisarios repræsentant i London.

Her mener han selv, at han især har været med til at skabe opmærksomhed for saharawiernes kamp i Storbritannien. Blandt andet gennem en retssag om ulovlig import af varer fra Vestsahara, politikere som Labour-leder Jeremy Corbyns fact-finding-tur til Vestsahara og efterfølgende rapport, samt generelt gennem samarbejde med britiske fagforeninger, politikere, universiteter, studerende, journalister og NGO’er, der også har lavet eller skrevet research, dokumentarer, artikler, bøger og udstillinger om Vestsahara.

Limam anerkender det store arbejde, som Abba har gjort i Danmark, og at han bliver svær at efterfølge, men ser frem til hvad han kalder en ”vigtig udfordring” som Polisario-repræsentant i Danmark.

”Danmark har et stort ansvar for at spille en rolle, og være proaktive, i resolutionen af denne 42 år-lange konflikt. Det nuværende dødvande kan ikke fortsætte. Det at det overhovedet ikke er lykkes, at afholde den lovede folkeafstemning om uafhængighed for Vestsahara, og beskytte saharawiernes imod menneskerettighedsovergreb, underminerer FN’s troværdighed,” siger Limam.

Han mener at NGO’er som Afrika Kontakt har en vigtig rolle at spille, fordi de kan lægge pres på folketinget og de firmaer, der handler med den marokkanske besættelsesmagt.

”Folketinget bør så arbejde sammen med de andre Skandinaviske lande og EU, for at lægge pres på og sikre, at Marokko stopper med at udnytte saharawiernes naturresurser i strid med international lov, og blandt andet herigennem støtte saharawiernes ret til selvbestemmelse og frihed,” mener Limam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: