Bitre druer tilbage på danske supermarkedshylder

Vin fra Robertson Winery, der beskyldes for apartheid-lignende forhold, er igen at finde på hylderne i Dagrofa-butikkerne Meny, Spar og Min Købmand. Dagrofa har undersøgt forholdene på Robertson, men vil ikke ud med undersøgelsens konklusioner.

Når man skal købe en god hvidvin, til at køle sig på i sommervarmen, eller en god rødvin til den indiske linseret eller til pastaen, kan man vælge vin fra et utal af lande og vingårde, mange af dem fra vinlandet Sydafrika.

En af dem, Robertson Winery, har dog fået fjernet deres vin fra hylderne og blevet sat i skammekrogen, efter en dansk dokumentar sidste år satte fokus på farlige og lovstridige forhold, og fyringer af organiserede arbejdere, hos Robertson og deres leverandører.

Men nu er vin fra Robertson igen at finde på hylderne hos Dagrofa-butikkerne Meny, Min Købmand og Spar.

Apartheid-lignende tilstande
I oktober sidste år, blev den prisvindende danske instruktør Tom Heinemanns dokumentar ”Bitre Druer,”  der handler om ”apartheid-lignende” forhold for sydafrikanske vinarbejdere hos blandt andet Robertson Winery, sendt på DR2. Efterfølgende blev den sendt på norsk, svensk, irsk, græsk og finsk tv, og vandt fire internationale priser.

Filmen satte gang i en mediestorm, ikke mindst i Sydafrika, hvilket tvang lokalregeringen i Western Cape og den sydafrikanske regering til at undersøge de ”uacceptable” og ”uetiske” forhold på Robertson Winery. Og mange, inklusive den svenske sundhedsminister, valgte at følge vinarbejderenes fagforening CSAAWUs opfordring til at boykotte Robertson Winery.

Tom Heinemann blev interviewet af flere sydafrikanske aviser, og sydafrikansk tv og radio, ligesom medier i blandt andet Danmark, Sverige, Norge, USA og England tog sagen op.

Samtidig strejkede vinarbejdere fra CSAAWU på de farme, der leverer vin til Robertson, for ordentlige og ufarlige arbejdsforhold, og en løn der i det mindste var over den lovmæssige minimumsløn i Sydafrika. En kamp de modtog en norsk fagforeningspris for.

De danske supermarkedskæder mærkede presset, og både COOP og Dagrofa fjernede vinen fra deres supermarkedshylder. Dagrofa dog kun midlertidigt, for at undersøge forholdene på Robertson Winery og deres underleverandører.

Hemmelige rapporter
I og med at  Dagrofa nu har vin fra Robertson tilbage fra hylderne, er forholdene på Robertson Winery åbenbart nu i orden igen.

Dagrofa har dog ikke svaret på en mail, jeg sendte for otte dage siden, om Robertson [Dagrofa svarede den 28/6, se svar nedenfor]. Her spurgte jeg om konklusionerne i deres undersøgelse af forholdene på Robertson Winery, om de i denne undersøgelse har talt med vinarbejderne eller deres fagforening CSAAWU, og overordnet hvorfor de har valgt at sælge vin fra Robertson Winery i deres butikker igen.

Dagrofa er nemlig medlem af Dansk Initiativ for Etisk Handel, som ”stiller krav om, at leverandører og underleverandører overholder de internationalt anerkendte standarder for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption, som FN’s Global Compact byder på.”

Svækker deres troværdighed
De sydafrikanske land- og vinarbejderes fagforening, CSAAWU, har lige været i Norge, for at modtage deres norske fagforeningspris. Her fortalte de, at kampen for en anstændig løn og anstændige forhold for de sydafrikanske vinarbejdere fortsætter.

Og instruktør Tom Heinemann, hvis film var med til at få Dagrofa og andre butikskæder til at fjerne Robertson-vin fra deres hylde, er heller ikke tilfreds.

”Det er jo godt, at Dagrofa har iværksat en undersøgelse og at de holder øje med forholdene hos Robertson Winery, men problemet er, at vi ikke må se deres rapporter. Vi ved altså ikke, hvad det er, de har fundet. Om det er godt eller skidt, er ikke noget de vil dele med offentligheden,” siger Tom Heinemann.

”Men det er jo det samme hos for eksempel Vinmonopolet [i Norge] og Systembolaget [i Sverige]. Efter filmen blev vist, har de meddelt, at de har gennemført omfattende inspektioner, og at de fortsætter. Men trods det, at de er statslige selskaber, vil de ikke offentliggøre deres rapporter. Det svækker deres troværdighed. I hvert fald hos mig.”

Tom Heinemann har netop modtaget en fortrolig rapport fra Vinmonopolet, om en undersøgelse af 22 vingårde og vinkældre, fortæller han.

Svar fra kategoridirektør i Dagrofa Hans Holmstedt, 28/6:
“I forbindelse med TV dokumentaren Bitre Druer lavet af Tom Heinemann blev vi i efteråret 2016 opmærksomme på, at der kunne være forhold på gårde, som var tilknytte Robertson, der stred mod vores samhandelsaftale med leverandøren.
Vi besluttede derfor at suspendere salget af Roberston vin i vores butikker, og iværksætte en tredje part undersøgelse via et internationalt auditeringsbureau. Da vi modtog rapporten i januar måned, var der ikke fundet anledning til væsentlige kritikpunkter i forbindelse med inspektionen.
På det grundlag besluttede vi, at sætte vinen fra Robertson tilbage på hylderne ultimo januar 2017. Vi har dog ikke sluppet grebet, og vi valgte således at gennemføre et uanmeldt trejdeparts audit i marts 2017 hos Robertson, hvor der heller ikke er fundet anledning til væsentlig kritikpunkter.
Vi udleverer ikke auditrapporter, men kan oplyse, at der er tale om SMETA audits udført af Bureau Veritas, og at både ledelse, medarbejdere, farmere og fagforening deltog i inspektionen.
Vi vil fortsat følge forholdene.”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: