Forsvarsadvokater smidt ud af dommer i retssag om Vestsahara

To af forsvarsadvokaterne for de 24 saharawier fra Vestsahara, der er anklaget for mord under en protest imod kolonimagten Marokko, blev i sidste måned fysisk smidt ud af retssalen. De kalder nu, i et interview, retssagen for en politisk motiveret farce.

”Det at vi blev smidt ud viser, at Marokko ingen respekt har for retssamfundet,” fortæller Olfa Ouled til det uafhængige portugisiske nyhedsmedie Jornal Tornado. Ouled har tidligere arbejdet for den franske regering og arbejder, ligesom kollegaen Ingrid Metton, til dagligt som advokat i Paris.

Saharawierne (Vestsaharas folk) er anklaget for at have slået medlemmer af den marokkanske kolonimagt ihjel, under den marokkanske besættelsesmagts voldelige rydning af Gdeim Izik-lejren i Vestsahara i 2010. Her protesterede over 15.000 saharawier fredeligt imod den marokkanske kolonisering af deres land.

De har siddet i fængsel siden 2010, hvor de efter eget udsagn gentagende gange er blevet udsat for voldsom tortur.

Ingen beviser
”Der er ingen beviser på, at de 24 er skyldige. De er anklaget på baggrund af såkaldte tilståelser, som de siger at de marokkanske sikkerhedsstyrker fik dem til at underskrive under tortur. Anklageren har kun brugt et vidne, en brandmand, som ikke kunne genkende nogen af de anklagede. Ingen politifolk har afgivet vidneudsagn, og selv anklageren indrømmer at der ingen rigtige beviser er,” fortæller Olfa Ouled.

Ouled mener, at grunden til at de er under anklage er, at de stort set alle sammen er aktivister, der kæmper for er frit og uafhængigt Vestsahara.

”Det faktum, at retten forsøger at kæde de anklagede sammen med [Vestsaharas FN-anerkendte befrielsesbevægelse] Polisario, som retten hævder, er terrorister, er faktisk en slags tilståelse af, at de er anklaget for deres politiske holdninger og aktivisme,” tilføjer Ingrid Metton.

Ouled og Metton har skrevet en længere meget kritisk rapport om retssagen, som de blandt andet har sendt til Frankrigs præsident Macron og hans udenrigsministerium.

Politisk motiveret
Tidligere har internationale observatører i flere rapporter nået frem til lignende konklusioner som Ouled og Metton. Nemlig at retssagen er politisk motiveret, og at Marokko ingen jurisdiktion har i et andet land, Vestsahara, selvom Marokko har holdt landet besat siden 1975.

Retssagen har været udskudt fem gange indtil videre. Den er den anden i rækken imod saharawierne, efter at de blev idømt lange fængselsstraffe ved en militærdomstol i 2013, der efterfølgende blev erklæret ugyldig. Sagen forventes at blive genoptaget 11. juli.

Den marokkanske kolonimagt i Vestsahara er et af verdens mest undertrykkende regimer. Amnesty International betragter regimet som er af verdens fem værste torturregimer, FN har rapporteret om ”systematisk tortur” under anholdelser af aktivister, og Freedom House rangerer Vestsahara som værre end lande som Saudi Arabien, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik, i forhold til mangel på politiske og civile rettigheder.

Man kan skrive en støttemeddelelse til saharawierne, som bliver videreformidlet via deres familier, her: http://porunsaharalibre.org/en/cartas-gdeim-izik/

Den norske internationale observatør ved retssagen, Tone Sørfonn Moe, beskræfter de to franske advokaters historie.

“The preceding judge informed the two French attorneys that they are no longer an active part in the proceedings, and instructed them to leave the courtroom … The preceding judge called the police officers present in the court to escort Ms. Metton and Ms. Ouled out of the courtroom. I witnessed the two French attorneys being pushed forcefully out of the courtroom and out to the corridor by the security guards. I witnessed the policemen seizing Ms. Ouled by the arm to drag her to the door and others pushing Ms. Metton to the exit of the room,” skrev hun i en udtalelse 24. maj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: