Fosfat gøder konflikten i Vestsahara

En ny rapport fra Western Sahara Ressource Watch beskriver, hvordan internationale gødningsvirksomheder importerer fosfat fra det besatte Vestsahara, blandt andet med hjælp fra det danske shippingfirma UltraBulk og Siemens Danmark.

Udvinding og transport af naturresurser fra kolonier som Vestsahara er i strid med international lov, med mindre det er godkendt af landets oprindelige befolkning, hvilket det ikke er i Vestsaharas tilfælde.

Ifølge en ny rapport fra det internationale netværk Western Sahara Ressource Watch (WSRW), er Marokkos salg af fosfat, der er vigtig ingrediens i gødning, landets primære indtægtskilde i kolonien. Salget giver ifølge WSRW en indtjening på over en milliard kroner.

”Marokko bruger fosfatet, der stammer fra Bou Craa-minen, i landets politiske lobby-arbejde, for at skaffe støtte til sin ulovlige besættelse,” skriver WSRW.

Dansk rederi den største transportør
Det danske rederi UltraBulk transporterede ifølge WSRW seks ladninger fosfat til Canada for Canadiske Agrium Inc i 2016. UltraBulk, der er den største transportør af ulovlig forsat fra Vestsahara, har ifølge rapporten sejlet fosfat for Agrium Inc siden 2013.

I juni 2016 stemte alle folketingets partier ellers for et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med den marokkanske koloni Vestsahara.

I en mail til Afrika Kontakt fra september, skriver UltraBulk at man er informeret om regeringens og folketingets holdning, og at dette ikke kommer til at betyde noget for deres transport af fosfat fra Vestsahara.

Investerer i mere ulovlig fosfatudvinding
Marokko invaderede Vestsahara i 1975, efter aftale med kolonimagten Spanien. Kort tid efter begyndte marokkanerne at producere fosfat.

Sidenhen har Marokko investeret store beløb i Bou Craa-fosfatminen i Vestsahara, og vil investere yderligere i fremtiden. Marokko kontrollerer, inklusive Bou Craa-minen i Vestsahara, verdens største fosfatreserver.

Ifølge rapporten er det planen, at over 10 milliarder kroner skal investeres mellem 2012 og 2020, for at modernisere Bou Craa-minen og øge kapaciteten i havnen i Vestsaharas hovedstad, El Aaiun. En milliard skal bruges på at opgradere mineudstyr og infrastruktur.

Kører på dansk vindenergi
Den store mængde energi der skal til for at køre Bou Craa-minen, kommer hovedsagligt fra Foum el Oued-vindmølleparken i Vestsahara, som Siemens Wind Power fra Brande i Danmark har bygget (Siemens skriver på sin hjemmeside misvisende, at parken ligger i ”det sydlige Marokko”).

”95 procent af den kontroversielle og lukrative udplyndring af ikke-vedvarende mineraler i Vestsahara, kommer fra 22 vindmøller, som Siemens byggede for nyligt,” kunne man blandt andet læse i rapporten ”Powering the Plunder,” som WSRW udgav i november. Vindmøller, som ifølge rapporten er bygget og vedligeholdes af Siemens Danmark.

”Fosfatindustrien i Vestsahara er kontroversiel, og importørerne af fosfat fra Vestsahara er blacklistet af danske banker og pensionsfonde. Men 95 procent af energien, som behøves af den marokkanske statslige fosfatproducent, kommer fra vindmøller lavet i Danmark,” udtalte Erik Hagen fra WSRW i november.

Blacklistede firmaer
Det er ifølge den nye rapport firmaer fra Marokko, Canada, Indien, USA, New Zealand, Australien, Litauen, Schweiz, Colombia og Rusland, samt Venezuelas regering, der er involveret i handlen med fosfat fra Vestsahara.

Mange af disse firmaer er dog blevet blacklistet af blandt andet den Svenske regering, den Norske stat, pensionsfonde fra Holland og Luxembourg, samt danske banker og pensionsfonde som Danske Bank.

WSRW anbefaler i rapporten, at opkøbere af fosfat omgående stopper med at indkøbe fosfat fra det besatte Vestsahara; at EU’s medlemslande og andre lande sikrer, at handlen med fosfat sker inden for rammerne af international lov; samt at Marokko stopper produktionen og kompenserer Vestsaharas oprindelige og lovmæssige befolkning, saharawierne, for de store mængder fosfat de har solgt igennem de seneste over 40 år.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: