Ramt af sult

dkindsTemaet for årets Danmarks Indsamling er bekæmpelse af sult blandt børn. Men når man nu har hele Danmarks bevågenhed, ville det være rart at høre hvorfor børnene sulter, og hvad vi kan gøre, der ændrer de vilkår der skaber sult og fattigdom.

”Hvert 10. sekund dør et lille barn under 5 år af sult eller underernæring. Det kan du være med til at forhindre,” skriver Danmarks Indsamling på deres Facebook. På Facebook-siden, og på indsamlingens hjemmeside, er der masser af sorte børn med tomme blikke, for ligesom at understøtte pointen.

Vi opfordres til at betale en skilling, lave vores egen indsamling, og vores børn opfordres til at ”gøre en god gerning,” for så betaler en fond 25 kroner  til Danmarks Indsamlingen, ”og så har du hjulpet i kampen mod sult.”

Hele Danmarks indsamling
Danmarks Indsamling er hele Danmarks indsamling, står det på hjemmesiden. Og ja, politikere fra alle partier fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti og erhvervslivet, der alle får lidt gratis reklame i en positiv sammenhæng, samt hr. og fru Danmark og deres børn, er med.

Men hverken de medvirkende i showet, eller Danmarks Indsamling, har travlt med at fortælle, hvorfor børnene som kampagnen skal hjælpe er fattige og sulter, eller hvad du, jeg, firmaerne og regeringen kan gøre for at ændre det, sådan for alvor.

Og det selvom hele Danmark indsamler, følger og ser med, i hvert fald den halvdel af danskerne der, ifølge en årlig rapport fra udenrigsministeriet, stadigvæk tror på, at udviklingsbistand virker.

Fokus på årsagerne til sult
For hvis man satte fokus på årsagerne til fattigdom, ville vi danskere måske blive tvunget til reflektere over forholdet mellem os og verdens fattige, måske endda at overveje ændre på vores hverdag, hvad vi køber, hvem vi stemmer på.  En tanke der ikke falder godt i hak med de store Ngo’er, politikere og firmaers forsøg på at få os til at donere, stemme på, eller købe ting – og ellers overlade de store tanker og strategier til dem.

Så ville vi blive nødt til at forholde os til, at der bliver produceret mad nok i verden, men at maden er ulige fordelt. Til kødproduktion, der bruger store mængder landbrugsjord, og udleder store mængder C02. Til en klimatilpasning der koster hundredevis af milliarder.

Eller til såkaldte ”frihandelsaftaler,” der hiver penge ud af u-landene, uden at skabe industri og arbejdspladser lokalt. Til korruption og manglende demokrati. Til store firmaers skatteunddragelse i u-landene (der til tilsammen er højere end verdens samlede udviklingsbistand). Til store danske besparelser i udviklingsbistanden. Til en stram flygtningepolitik.

Alle ting, der har stor indflydelse på fattigdom og sult i de fattige dele af verden, men som man vælger ikke at fokusere på, eller kæde sammen med fattigdom og stigende ulighed.

Lav kampagner med hele mennesker
Men hvis vi ikke forsøger at forstå – og ændre – på forholdet og sammenhængen mellem vores historisk høje velstand i Danmark og Vesten, og fattigdommen i de lande som Danmarks Indsamlingen forsøger at hjælpe, så kommer hjælpen aldrig rigtigt til at batte. Så forbliver den symptombehandling, og vi forbliver rige og de forbliver fattige.

Og kampagner, der bruger sultende børn med store maver, og deres tilsyneladende passivt modtagende forældre, der ikke kan klare sig uden vores hjælp, risikerer samtidigt at skabe endnu mindre tro på, at udviklingsbistand virker. For hvem vil blive ved med at støtte mennesker, der angiveligt ikke gør noget selv, men bliver ved med at skulle have vores hjælp?

I stedet burde vi fokusere på de mange i u-landene, der kæmper for at ændre de rammer, der skaber fattigdom og sult i deres del af verden. Så bliver de ikke kun endimensionelle, stereotype statister, som vi hjælper fordi vi har ondt af dem eller dårlig samvittighed. Så kan de blive partnere i en solidarisk kamp for en bedre verden for alle.

Det er 11. gang at Danmarks Indsamling, hvor 12 af Danmarks største danske udviklingsorganisationer samler ind til verdens fattige, afholdes. Kampagnen slutter med et stort tv-show på DR1 lørdag aften.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: