Skal danske vindmøller i besat land levere energi til EU?

siemens_blogUnder COP22 i november, underskrev Marokko en aftale med EU, der skal sikre unionen bæredygtig energi. Men en stigende del af Marokkos energi kommer fra det besatte Vestsahara, blandt andet fra vindmøller bygget af dansk-tyske Siemens Wind Power.

I energiaftalen, deklarerer Tyskland, Frankrig, Spanien og Portugal og Marokko deres ”intentioner om at muliggøre handel med bæredygtig elektricitet mellem Marokko og EU’s interne energimarked.” Målet er, at aftalen skal implementeres før COP23 næste år.

Ikke underlagt international lov
Aftaleteksten slutter med at konkludere, at den ”ikke er underlagt international lov,” eftersom den ikke er bindende i retslig forstand.

Denne formulering kan ses som en måde at forsøge at undgå kritik eller retslige efterspil fra det internationale samfund og Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne.

Handel og udnyttelse af naturresurser fra områder med uafklaret status som det marokkansk-besatte Vestsahara er nemlig i strid med international lov, med mindre landets oprindelige befolkning accepterer og drager nytte af handlen.

Vindmøller fra Danmark
En del af de vindmøller, der producerer vindenergi i Vestsahara, er bygget i Danmark.

”95 procent af den kontroversielle og lukrative udplyndring af ikke-vedvarende mineraler i Vestsahara, kommer fra 22 vindmøller, som Siemens byggede for nyligt,” kunne man læse i Western Sahara Ressource Watch-rapporten ”Powering the Plunder”. Vindmøller som er bygget af Siemens danske afdeling, Siemens Wind Power, i Brande i Danmark.

Siemens vandt i december 2015 yderligere en ordre til at bygge fem nye vindmølleanlæg, hvoraf de to bliver bygget i Boujdour i Vestsahara. Vindmøllerne skal ligeledes bygges på Siemens fabrikker i Jylland og forventes at være i drift i 2020.

En kæp i møllehjulet?
Energiaftalen mellem EU og Marokko kan dog blive svær at overholde, hvis EU-Domstolen (der fortolker sager der vedrører EU’s love og regler) som forventet vurderer, at Marokkos handelsaftaler med EU ikke gælder for Vestsahara.

Melchior Wathelet, Belgisk Professor i Europæisk Lov og Generaladvokat i EU-Domstolen, skriver i et forslag til en juridisk afgørelse, at Vestsahara ikke er en del af Marokko, og at varer fra kolonien derfor ikke må indbefattes i handelsaftaler med Marokko eller sælges som marokkanske.

EU-Domstolen følger som oftest sådanne afgørelser, foretaget af deres egne advokater. Dommen forventes stadsfæstet i de næstkommende uger.

7 procent af Marokkos energi fra sol- og vindenergi kommer ifølge Western Sahara Ressource Watch fra det besatte Vestsahara, og i 2020 planlægger Marokko at over 40 procent af landets elektriske kapacitet skal komme fra vedvarende energi. En fjerdedel af energien skal komme fra vindmøller i det besatte Vestsahara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: