Marokko brød våbenhvile i Vestsahara siger FN

020311 Vestsahara 036SMALLIfølge et hemmeligt FN-dokument, brød Marokko en over 25 år gammel våbenhvile, ved at sende styrker ind i Vestsahara for to uger siden. Ban Ki-moon udtrykker dyb bekymring over situationen, og Vestsaharas befrielsesbevægelse sender styrker til området.

Ifølge dokumentet, der blev lækket til Associated Press mandag, underrettede Marokko ikke FN’s fredsbevarende styrker MINURSO om operationen, der ifølge Marokko skulle stoppe smuglere i området. Forholdet mellem Marokko og MINURSO har været køligt, siden Marokko tidligere på måneden smed 84 af styrkens medarbejdere ud af Vestsahara, fordi FN’s generalsekretær havde omtalt situationen i Vestsahara som en besættelse.

Marokkanske tropper krydsede grænsen mellem det Marokkansk besatte område af Vestsahara, og den del af Vestsahara der er kontrolleret af landets oprindelige befolkning saharawierne, ved landsbyen Guerguerat, nær grænsen til Mauritanien. Våbenhvilen har opretholdt en skrøbelig fred mellem Marokko og Afrikas sidste koloni Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario siden 1991.

Polisario svarede på, hvad de kalder en bevidst provokation af Marokko, der skal afspore fredsforhandlingerne, ved at sender styrker til området. I et brev til MINURSO, forsvarer Polisario beslutningen. ”Det er kun ved at presse Marokko til at respektere våbenhvilen, at vi kan fortsætte fredsforhandlingerne”.

Polisario har derfor opfordret FNs Sikkerhedsråd til ”omgående at intervenere”, fordi ”Marokko, ved disse bevidste og farlige handlinger, forsøger at gøre deres kolonisering permanent”.

Vestsahara har været koloniseret af Marokko siden 1975. De fleste af saharawierne, bor enten under marokkansk overherredømme i et af verdens mest undertrykkende torturregimer, eller i flygtningelejre i ørkenen i nabolandet Algeriet, som blev bygget for over 40 år siden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: