Pres på for anerkendelse af Vestsahara siger DSU

DSU blog”Anerkend Vestsahara nu!”. Det er overskriften på en pressemeddelelse fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), hvor man kræver at Danmark anerkender landets ret til selvbestemmelse og presser på for at det kommer til at ske.

En af måderne, hvor dette pres skal ske på er ifølge DSU, at ”danske kommuner og regioner og den danske stat suspenderer og genforhandler alle aftaler med virksomheder, som benytter sig af naturressourcer der stammer fra de besatte områder”, samt at ”Danmark lægger pres på nationale og internationale selskaber som bidrager til besættelsen ved at benytte, transportere og/eller handle med Vestsaharas naturressourcer”.

DSU kræver også i pressemeddelelsen, der blev udsendt den 28. maj, ”at Danmark arbejder politisk for, at Vestsahara gives observatørstatus i FN”, og at FNs fredsbevarende styrke i Vestsahara ”MINURSOs mandat skal omfatte overvågning af menneskerettighederne i Vestsahara”.

Pres skal stoppe 40 års ørkenvandring
Det er vigtigt at presse på for at anerkende Vestsahara, skriver DSU, fordi det nu i over fyrre år ikke har været muligt at få afholdt den folkeafstemning om landets tilhørsforhold, som FN har lovet. Men også fordi kolonimagten Marokko fortsætter med at udplyndre Vestsaharas naturresurser sammen med blandt andet danske firmaer, og i strid med international lov.

Desuden er der beviser for, at Vestsaharas oprindelige befolkning ”Saharawierne dagligt udsættes for grove krænkelser af menneskerettighederne, stærk diskrimination på arbejdsmarkedet og i uddannelsesinstitutionerne, vilkårlig fængsling, tortur og drab”, skriver DSU.

Pinligt at Danmark ikke går forrest
Tidligere DSU-formand og nuværende folketingskandidat for Socialdemokraterne, Alexander Grandt Petersen, besøgte i 2014 de flygtningelejre i et ørkenområde i nabolandet Algeriet, hvor over 150.000 Saharawier har boet siden den marokkanske invasion af Vestsahara i 1975 eller er født, for første gang.

Flygtningelejre, som han i en artikel i DSU’eren, beskrev som værende ”uden egentlig elektricitet, elendig sanitet og med telte og småhuse som bolig”.

I artiklen kritiserede han Danmark og EU for at fortsætte ”sine tætte relationer til marokkanerne” med handel med de besatte områder og handelsaftaler der er ”stik imod folkeretten”, og pointerede at det ”er pinligt for Danmark, at vi ikke længere tør gå forrest”.

Folketinget fraråder handel med Vestsahara
Men selvom Danmark altså ikke har anerkendt Vestsaharas eksilregering, ligesom over 80 andre lande har det, vedtog et enigt folketing i maj dog et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med den marokkanske kolonimagt i Vestsahara. Udenrigsminister Kristian Jensen lovede desuden, at han ville informere de danske firmaer om beslutningsforslagets indhold og konsekvenser.

Dette beslutningsforslag kom i forlængelse af Enhedslistens forslag til folketingsbeslutning  i 2014 om at anerkende Vestsahara som en selvstændig stat, samt arbejde for en fælles anerkendelse i EU-regi, som resten af folketingets partier dog stemte imod.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: