Saharawiernes Gandhi fortæller om tortur og plyndring i Vestsahara

Aminatou HaidarMenneskerettighedsaktivist Aminatou Haidar fortalte menneskerettighedskonferencedeltagere i Oslo om den marokkanske besættelsesmagts udplyndring, tortur og diskrimination imod hende og hendes landsmænd, saharawierne, i Afrikas sidste koloni Vestsahara.

”I mit hjemland Vestsahara, er der kun hån til overs for [Vestsaharas oprindelige befolkning] saharawiernes sociale og økonomiske rettigheder fra den marokkanske besættelsesmagt. Mineraler og fiskeresurser bliver plyndret og solgt af Marokko og Marokkos  venner i Vesten, i strid med international lov, uden at saharawierne er blevet spurgt eller på nogen måde drager nytte heraf”.

Sådan sagde Aminatou Haidar, som ofte omtales som ’saharawiernes Gandhi’ for sin fredelige kamp for saharawiernes rettigheder, i sin tale tirsdag til det ottende Oslo Freedom Forum.

Delte talerstol med Flemming Rose, Assange og Weiwei
Oslo Freedom Forum er en årlig konference hvor alt fra menneskerettighedsaktivister, kunstnere, journalister og entreprenører til ministre og embedsmænd mødes, for at diskutere hvordan frihed og menneskerettighederne kan fremmes i verden.

Aminatou Haidar talte lige efter den verdensberømte nigerianske digter og nobelpristager i litteratur, Wole Soyinka. Andre talere var danske Flemming Rose, Julian Assange og Lech Walesa, samt menneskerettighedsaktivister fra andre repressive stater som den kinesiske kunstner og aktivist Ai Weiwei , Manal al-Sharif fra Saudi Arabien, Ji Seong-ho fra Nordkorea og Thulani Maseko fra Swaziland.

En høj pris
Og ligesom mange at de deltagende aktivister i Olso Freedom Forum, har Aminatou Haidar betalt en høj pris for sin aktivisme imod den marokkanske kolonimagt.

”Da jeg var 20 år gammel [i 1987], blev jeg udsat for tvungen forsvinding. Det eneste jeg havde gjort var at organisere en fredelig demonstration for uafhængighed for Vestsahara, mens en FN-kommission var i landet. Jeg blev holdt fanget i næsten fire år i et hemmeligt fængsel i El Aaiun i Vestsahara. Under hele forløbet havde jeg, sammen med de andre fanger, bind for øjnene og vi blev tvunget til at sidde på knæ foran en væg i cellen dagen lang. Vi fik ingen lægehjælp, ordentlig mad eller muligheder for at vaske os ordentligt. Vi blev udsat for voldsom tortur, som mange af de andre døde af. Vi var totalt afskåret fra resten af verden”, fortalte hun.

Siden er Aminatou Haidar blevet tilbageholdt, fået fængselsdomme efter uretfærdige rettergange, og har fået sin bil og hus smadret gentagende gange af den marokkanske kolonimagts politi. Hun sultestrejkede desuden i tre uger i lufthavnen i Lanzarote i 2009, i protest imod at hun blev nægtet adgang til Vestsahara af de marokkanske myndigheder.

Hun fortæller, at mange af de saharawier, der ytrer ønske om uafhængighed fra Marokko får samme behandling, og nævner aktivisten Brahim Saika, som døde i april efter voldsom tortur begået af de marokkanske myndigheder, som et nyligt eksempel.

Kæmper videre
Alligevel kæmper hun videre, sammen med mange andre saharawier i både de besatte områder i Vestsahara, og i de flygtningelejre i ørkenen, som de saharawier der flygtede fra de marokkanske bombardementer i 1975 og deres efterkommere stadigvæk bor i.

Og hun opfordrede i Oslo andre til at fortælle om og deltage i kampen for uafhængighed for Afrikas sidste koloni. Ikke mindst fordi den marokkanske besættelsesmagt opretholder en medieblackout i Vestsahara, der forhindrer internationale medier i at have adgang til kolonien.

Aminatou Haidar er præsident for menneskerettighedsorganisationen CODESA. Hun har modtaget Robert F. Kennedy Human Rights Award i 2008 og flere andre priser for sin fredelige kamp for saharawiernes rettigheder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: