Virksomheder bør ikke bruge havne i besat land siger UM

”Regeringen opfordrer danske virksomheder til at sikre, at kommercielle aktiviteter ikke skader lokalbefolkningen i Vestsahara og til at udvise særlig agtpågivenhed ved engagement i ikke-selvstyrende områder. ’Kommercielle aktiviteter’ vurderes at omfatte serviceydelser.”

Sådan skriver udenrigsministeriet i et svar i udenrigsudvalget fredag. Her havde Enhedslisten spurgt om ikke firmaer som Dansk Vejsalts udskibning og brug af serviceydelser i havnen i El Aaiun (i det af Marokko besatte Vestsahara), i forbindelse med udskibning af salt til dansk kommuner, er lige så meget i strid med international lov, som det at firmaerne angiveligt sælger råstoffer fra Vestsahara.

Skal holde sig fra havne
”Det er positivt, at ministeren er enig i at kommercielle aktiviteter også omfatter brug af havne. Det betyder, at det ikke kun er handel med salt, som virksomhederne bør holde sig fra. Det drejer sig også om brugen af Vestsaharas havne til last og losning (selvom varerne måtte komme fra Marokko) som de skal holde sig fra,” udtaler Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, der havde stillet spørgsmålet.

”Opfordringen bør derfor være, at kommunerne bør holde sig fra salt der er udskibet i havne i Vestsahara, også selvom der måtte være tvivl om, hvorfra saltet kommer. Det er naturligvis trist, at ministeren og flertallet i Folketinget endnu ikke er med på bindende krav til danske virksomheder. En klar opfordring er dog bedre end ingenting.”

Drop Dansk Vejsalt
Ifølge Afrika Kontakt, som længe har forsøgt at få Dansk Vejsalt, og danske kommuner og firmaer, til at stoppe med at importere naturresurser fra det besatte Vestsahara, fjerner udenrigsministerens udmelding den sidste rest af legitimitet fra denne handel.

”Det er på tide at de kommuner, der bare ser på pris også interesserer sig for hvor deres vejsalt kommer fra. Udenrigsministerens klare udmelding glæder os, og vi vil straks informere de kommuner der køber deres vejsalt hos Dansk Vejsalt, for at få dem til at finde en anden leverandør,” udtaler sekretariatsleder Morten Nielsen.

One Response to Virksomheder bør ikke bruge havne i besat land siger UM

  1. Pingback: Stilhed før stormen for handel med Vestsahara | Kenworthy News Media - development & socio-political issues

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: