Aktivist dør i marokkansk forvaring

BrahimFredag døde aktivisten Brahim Saika fra Vestsahara på et hospital i Agadir i Marokko. Han var blevet tilbageholdt af marokkansk politi og tortureret i timevis, skriver den britiske NGO Adala UK.

Brahim Saika blev tilbageholdt den 1. april, angiveligt fordi han var aktiv i kampen for arbejdsløse saharawier i Afrikas sidste koloni Vestsahara, som diskrimineres i deres eget land af kolonimagten Marokko.  Hans tortur og drab er langt fra den første, begået af den marokkanske kolonimagt mod saharawier.

Forsøgte ikke at redde ham
Brahim Saika besluttede at starte en sultestrejke, for at protestere hans tilbageholdelse og tortur. Få dage senere var hans tilstand så kritisk, at han blev indlagt på et hospital i Agadir. Han døde fredag, ifølge Adala UK uden at hospitalspersonalet for alvor forsøgte at redde hans liv.

”Vi fik kun lov at se ham en gang”, fortæller Brahims søster. ”Han var spændt fast til sengen med håndjern, mens han lå i koma. Han fik ingen hjælp fra lægerne eller sygeplejerskerne, og hospitalsadministrationen fortalte os, at lægen var på ferie og at min bror var i bedring. Så døde han, og de vil ikke foretage en obduktion. De siger at han døde på grund af forgiftning fra et rottebid”.

Brahim Saika har tidligere været tilbageholdt, da han som studerede sociologi på Marrakesh Universitet, og tilbragte efterfølgende fire år i fængsel fra 2008.

Torturnation
Brahim Saika er hverken den første saharawi, som er blevet tortureret af den marokkanske kolonimagt i Vestsahara, eller den første der er død i marokkansk forvaring.

Ifølge Amnesty International, er Marokko en af verdens fem værste torturnationer. Blandt torturmetoderne som det marokkanske politi bruger både i selve Marokko og i Vestsahara, er tæsk, voldtægt, samt elektriske stød i øjnene og på kønsdelene.

Amnestys kritik af Marokko bekræftes i øvrigt af FN’s specialrapportør for tortur, Juan Mendez, som i sin seneste rapport om Marokko og Vestsahara skrev, at der er ”et mønster af tortur og mishandling begået af politiet” i Vestsahara.

En brutal kolonimagt
Norske studerendes og akademikeres bistandsorganisation, SAIH, dokumenterer desuden i en rapport fra sidste år over 250 menneskerettighedsbrud i det besatte Vestsahara på et år, herunder drab, tæv, og voldtægt, samt omfattende uddannelsesmæssig- og beskæftigelsesmæssig diskrimination af saharawier.

Den amerikanske research-NGO Freedom House beskriver det besatte Vestsahara som et af de ti lande i verden, med færrest politiske rettigheder og borgerrettigheder.

Ifølge Freedom Houses Freedom In the World 2016-rapport, har selv borgere i lande som Sudan, Den Centralafrikanske Republik og Saudi Arabien flere rettigheder end borgerne i Vestsahara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: