Freedom House: Vestsahara en af de værste

fh 300pxAfrikas sidste koloni, Vestsahara, er et af de ti lande i verden med færrest politiske rettigheder og borgerrettigheder, ifølge den amerikanske research-NGO Freedom Houses årsrapport, der udkom i denne uge.

Ifølge Freedom Houses Freedom In the World 2016-rapport, har selv borgere i lande som Sudan, Den Centralafrikanske Republik og Saudi Arabien flere rettigheder end borgerne i Vestsahara, der har været besat af Marokko siden 1975.

Vestsahara får i rapporten den laveste score 7, for politiske rettigheder og borgerrettigheder, ligesom lande som Syrien, Somalia, Nordkorea og Usbekistan.

Samme billede som sidste år
Ifølge sidste års mere uddybende Freedom House-landerapport, scorede Vestsahara også 7 i begge kategorier.
Rapporten begrundede blandt andet dette med at ytringsfriheden og forsamlingsfriheden er kraftigt indskrænket, at kolonimagten Marokko ”fortsætter med at undertrykke aktivisme fra [Vestsaharas oprindelige befolkning] saharawierne” og at ”de marokkanske myndigheder i Vestsahara tilbageholder eller udviser alle som forsøger at rapportere følsomme spørgsmål i forhold til Vestsahara”.

Rapporten beskrev også hvordan ”den marokkanske regering forsøgte at bestikke udenlandske journalister og diplomater til at støtte den marokkanske holdning til Vestsahara”, hvordan sikkerhedsstyrkerne i landet var skyld i gentagende menneskerettighedsovertrædelser, forsvindinger og tortur, samt hvordan besættelsesmagten udnyttede Vestsaharas naturresurser sammen med udenlandske firmaer, i strid med international lov.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: