Blå finger peger på sort samvittighed

Referendumnow blog68 aktivister er blevet smidt ud eller nægtet adgang til Afrikas sidste koloni, Vestsahara, i sidste uge. De har sat fokus på den glemte konflikt, ved at poste billeder af sig selv på sociale medier med en blåmalet pegefinger, der symboliserer stemmeret.

De 68 aktivister, der er ungdomspolitikere, fagforeningsfolk og studenterledere fra Norge, Sverige, Holland, Litauen, USA, Canada og Poland, nåede inden de blev deporteret fra Vestsahara at starte #referendumnow-kampagnen, der kræver en folkeafstemning om uafhængighed for Vestsahara. Kampagnen har bredt sig som en steppebrand på de sociale medier.

Gruppen af fredsaktivister skulle have mødtes med menneskerettighedsforkæmpere, som i de seneste par uger har sultestrejket mod arbejdsløsheden og den marokkanske besættelsesmagts forskelsbehandling af den oprindelige befolkning, saharawierne, i Vestsahara.

#referendumnow
Norske og svenske politikere, danskere, og almindelige mennesker fra hele verden, samt en masse saharawiere, har malet deres fingre blå og postet et billede af det på Facebook eller Twitter, med hashtagget #referendumnow.

Også præsidenten for Vestsaharas eksilregering, SADR, som er medlem af den Afrikanske Union, og flere ministre i SADRs regering har postet et billede af sig selv med blå finger.

Fingermalingen skal symbolisere retten til at stemme i en folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold, en ret som saharawierne blev lovet af FN i 1991, men som kolonimagten Marokko har forhalet og forpurret lige siden. I mange lande får man nemlig malet sin finger blå efter man har stemt, for at sikre at man ikke kan stemme flere gange.

Fingermaling for folkeafstemning
En af de saharawier, der har postet et billede af sig selv og sin blå finger er Asria Mohamed. Hun er informationsmedarbejder i en af de organisationer der var med til at udtænke besøget og kampagnen, norske Støttekomitteen for Vest-sahara.

Da hun og andre planlagde turen til de besatte områder i Vestsahara for gruppen af 68, var sikkerhedshensyn højt på dagsordenen, da den marokkanske besættelsesmagt er kendt for at nægte adgang til, eller udvise, alle fra Vestsahara der har en politisk dagsorden, samt for sin brutalitet.

Amnesty International betragter Marokko og dennes kolonimagt i Vestsahara som en af de fem værste torturnationer i verden, og Freedom House rangerer det besatte Vestsahara som et af de allermest undertrykkende regimer i verden.

– Vi ville ikke have alle samlet på et sted, og overvejede derfor et grafisk udtryk der kunne blive brugt af alle 68, der ville give et billede af at de var en del af en fælles gruppe med en fælles besked, selvom de befandt sig forskellige steder, fortæller Asria Mohamed.

En af gruppens medlemmer foreslog den blå finger, og gruppen blev enige om, at det var en god idé, fortæller hun.

Kampagnen samler saharawierne
Kampagnen tog fart fra det øjeblik den blev sat i gang, godt hjulpet af de norske og andre mediers dækning af at gruppens medlemmer blev arresteret og smidt ud af Vestsahara. Asria Mohamed er specielt glad og overrasket over hvor mange af hendes landsmænd der har taget kampagnen til sig.

– Mange af menneskerettighedsforkæmperne i de besatte områder, samt saharawier der bor i flygtningelejrene [i en ørken i Algeriet hvor 165.000 bor] og i Europa, har deltaget i kampagen. Selv en fange der afsoner en dom på 30 år sendte et billede fra fængslet, siger Asria Mohamed.

På få dage har kampagnen således været med til at forene saharawier der bor i både de besatte områder, i flygtningelejrene og i resten af verden.

– Og forhåbentligt vil kampagnen for alvor sprede sig til resten af verden, også til Danmark, for det tager kun et halvt minut at deltage. Den marokkanske propagandamaskine har allerede forsøgt at kuppe hashtagget, så det tager vi som et tegn på at kampagnen virker, siger Asria Mohamed.

Kun begyndelsen
Det er derfor vigtigt at identificere de forhindringer, der ligger i vejen for at presse Marokko til at acceptere en folkeafstemning, såsom den stærke franske støtte til Marokko, siger Martine Jahre. Hun er vicepræsident for norske studerendes og akademikeres hjælpefond, SAIH, som er en anden af hovedinitiativtagere til #referendumnow.

– #Referendumnow er kun en del af en større kampagne som vi starter i marts. Kampagnens fokus er at få den norske regering til at presse på for en folkeafstemning, og vi føler bestemt at vi har startet en debat og fået Vestsahara på dagsordenen, fortæller Martine Jahre.

Læs og se mere om kampagnen her og her.

Du kan også kræve en folkeafstemning om Vestsaharas tilhørselsforhold på westernsahara-referendum.org.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: