Er Aldi-vejsalt fra besat land?

IMG_3019 blogAldi sælger vejsalt fra firmaet Dansk Vejsalt, der køber deres salt i blandt andet det af Marokko besatte Vestsahara, i strid med international lov. Saltet er fra Hviderusland, siger Dansk Vejsalt, selvom firmaet for nyligt har modtaget en ny ladning salt fra Vestsahara.

”Der står ikke i kontrakten med vores leverandør, Dansk Vejsalt, hvor vores vejsalt er fra, kun at produktionsstedet er Danmark”, fortæller en medarbejder i Aldis indkøbsafdeling over telefonen. Hun kontakter efterfølgende Dansk Vejsalt, for at høre hvor saltet er fra, og melder tilbage at firmaet siger at det er fra Hviderusland.

Ny last med konfliktsalt
Men kan vi stole på dette og som forbrugere være sikre på, at vi ikke indirekte er med til at forlænge og legitimere den fortsatte kolonisering af Afrikas sidste koloni Vestsahara, ved at købe Dansk Vejsalts vejsalt i Aldi?

Dansk Vejsalt modtog nemlig en last i Aabenraa Havn den 26. november med vejsalt fra Vestsahara, der skulle være solgt til kommuner i Sønderjylland, hvilket havnefogeden bekræftede overfor solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt. Flere kommuner, der handler med Dansk Vejsalt, har til Afrika Kontakt fortalt, at Dansk Vejsalt ellers har garanteret dem at deres salt er fra Hviderusland.

I strid med international lov
Dansk Vejsalt har tidligere hævdet, at deres indkøb af vejsalt i Vestsahara ikke er ulovlig. Men for at være lovlig i henhold til international lov, skal al handel med varer fra kolonier som Vestsahara både komme landets oprindelige befolkning til gode, og godkendes af dem.

Dette har FN’s daværende øverste juridiske rådgiver Hans Corell konkluderet i en såkaldt Legal Opinion tilbage i 2002, og han gentog denne udlægning for nyligt i en mail til Berlingske.

Folketingets udenrigsudvalg har desuden, i en beretning fra 2014 støttet af alle folketingets partier undtagen Dansk Folkeparti, frarådet offentlige institutioner at engagere sig i finansielle aktiviteter og indkøb af varer fra områder med uafklaret folkeretlig status som Vestsahara.

Det er tvivlsomt om handlen med salt fra Vestsahara kommer landets oprindelige befolkning Saharawierne til gode, som Dansk Vejsalt ellers hævder. Men det er til gengæld helt sikkert at Saharawierne ikke har godkendt salget af vejsaltet, eller nogen anden handel med kolonimagten Marokko i hvad Saharawiernes FN-anerkendte repræsentanter, Polisario, omtaler som en udplyndring af deres land.

Et brutalt koloniregime
Den fredsbevarende mission i Vestsahara, MINURSO, er den eneste fredsbevarende mission i verden der ikke monitorerer menneskerettighedssituationen. Dette er derfor op til menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International, der rangerer Marokko / Vestsahara som en af verdens fem værste torturnationer, og løbende rapporterer om omfattende menneskerettighedsbrud i Vestsahara.

FN’s specialrapportør for tortur, Juan Mendez, rapporterede på samme måde om et systematisk mønster af tortur og mishandling i Vestsahara i 2013, og de Norske studerenes og akademikeres bistandsorganisation, SAIH, dokumenterede senest dette grundigt i en rapport udgivet i april.

”Marokko brutaliserer landets befolkning … [samtidigt med at man] udplyndrer Vestsaharas naturresurser sammen med skruppelløse multinationale firmaer og regeringer”, konkluderer SAIH, der i rapporten dokumenterer over hundredevis af menneskerettighedsbrud inklusive drab, tæv og voldtægter, samt uddannelsesmæssig- og beskæftigelsesmæssig diskrimination af Saharawierne i Vestsahara.

One Response to Er Aldi-vejsalt fra besat land?

  1. Du bør stoppe sprede algeriet afhandling om Vestsahara. Du bør lytte til indfødte vestlige Saharawi der er suveræne syd Marokko. Det er tid til at arbejde på realistiske løsning. Ikke mere blokade af Algeriet!

    Ahmed Salem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: