‘Fredsseminar’ i Afrikas sidste koloni

Crans Montana Forum 300pxDen internationale schweizisk-baserede organisation, Crans Montana Forum, afholder i marts næste år for andet år i træk sin årlige konference i Dakhla, i det af Marokko besatte Vestsahara. Her skal forretningsfolk, embedsmænd og eks-toppolitikere fra Danmark og resten af verden angiveligt diskutere fred og syd-syd-samarbejde, menneskerettigheder, økonomisk udvikling, bæredygtig energi og kampen mod fattigdom, især i forhold til det afrikanske kontinent.

Der er også sat en eftermiddag af til at diskutere hvad programmet for konferencen omtaler som den ”imponerende udvikling” i de ”sydlige provinser”, som Vestsahara oftest omtales som i Marokko.

Besat by ”en model” for Afrika
Da Crans Montana Forum i år ligeledes holdt sin konference i Dakhla, omtalte organisationen byen som ”et forbillede for alle afrikanske lande” på sin hjemmeside.

Og da Crans Montana Forum afholdt sin konference i 2014 i Rabat i Marokko, omtalte organisationens formand og grundlægger, Jean-Paul Carteron desuden den marokkanske konge som ”visionær”, og Marokko som ”et forgangsland i en plaget region”.

Amnesty International, Human Rights Watch og andre menneskerettighedsorganisationer har et noget andet syn på sagen, og rapporterer ofte og løbende om illegal Marokkansk udplyndring af Vestsaharas resurser, diskrimination mod landets oprindelige befolkning, Saharawierne, og grov tortur af dem der kæmper for uafhængighed fra det marokkanske kolonistyre.

Og blandt andet Freedom House rapporterede i 2014 om fredelige protester for uafhængighed for Vestsahara der mødes med politivold i Dakhla, der blandt andet var foranlediget af at en lokal Saharawi anti-torturaktivist var fundet død i fængslet.

Kejserens ny klæder?
Spørgsmålet er derfor, om Crans Montana Forum er andet end en måde for eks-politikere, diktatorer og tvivlsomme personer at købe sig til lidt troværdighed, en slags kejserens nye klæder.

Kristoffer Nilaus Tarp fra DIIS deltog i sidste års Forum, og fortalte efterfølgende Information at ”det absurde skuespil, jeg var blevet en del af, bare handlede om, at Marokko prøvede at købe sig goodwill”.

Ifølge den amerikanske Vestsahara-blogger Charles Liebling, er Crans Montana Forum nemlig næppe mere end et netværk for verdens rige, berømte, korrupte og magtfulde mennesker.

”Man kan undre sig over, om organisationen ikke blot sælger deres priser til højstbydende, når man ser på den besynderlige gruppe af prismodtagere”, der tæller alt den tidligere Serbiske præsident Boris Tadic og den egyptiske milliardær Naguib Sawiris til den tidligere UNESCO-direktør Mary Joy Pigozzi, skriver Liebling i en artikel.

Formandens blakkede ry
Crans Montana Forums formand og grundlægger, Jean-Paul Carteron, har i hvert fald selv angiveligt en noget blakket fortid.

Ifølge den amerikanske journalist, Robert Eringer, arbejdede Carteron nemlig både for Haitis berygtede og brutale diktator, ”Papa Doc”, og dennes lige så berygtede søn, ”Baby Doc”, og den schweiziske regering bad ham flytte den formue han havde tjent på disse forhold andetsteds, da de mistænkte ham for at have hvidvasket pengene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: