Dansk dokumentarfilm nomineret til international filmpris

Bheki Dlamini SKBDen prisbelønnede danske journalist og dokumentarist Tom Heinemanns film, ”Swaziland – det sidste enevælde” om aktivisten Bheki Dlamini, er blevet nomineret til prisen som bedste kortfilm på Al-Jazeera International Film Festival, sammen med film fra blandt andet USA, Kina, Indien og Kenya.

”Swaziland – det sidste enevælde” blev vist på DR2 i august, som en del af serien ”De ukuelige”. Serien, som Tom Heinemann har lavet sammen med norske Erling Borgen, portrætterer menneskerettighedsforkæmpere fra forskellige dele af verden.

Hovedpersonen i Tom Heinemanns film om Swaziland, den unge aktivist Bheki Dlamini, er både glad for nomineringen, og den omtale som filmen har givet kampen for demokrati og social retfærdighed i hans land Swaziland, siger han.

”Dokumentaren har gjort at befolkningen i Swaziland er blevet hørt i deres kamp for frihed og demokrati. Min historie, som fortælles i dokumentaren, er meget lig andre aktivisters i Swaziland, der udsættes for tæv, tortur, vilkårlige arrestationer og tvungen eksil. Nomineringen af filmen er en sejr for vores kamp, for nu kan kongen ikke længere bilde verden ind, at der ingen problemer er i landet”, siger Bheki Dlamini, der samtidigt opfordrer andre til at støtte hans kamp for demokrati i Swaziland.

”Alle møder modstand i deres liv”, siger Bheki Dlamini’s far i filmen, ”men det er hvordan vi vælger at reagere på denne modstand, der definerer os som mennesker”.

Serien ”De ukuelige” vandt i august hovedprisen og prisen for bedste korte dokumentarfilm på A Film For Peace-festivalen i Italien. Serien er blevet vist på Norsk og Svensk TV, samt på ti andre filmfestivaler rundt omkring i verden.

Tom Heinemann har vundet Foreningen for Undersøgende Journalistiks pris for fremragende undersøgende journalistik to gange, og er blevet nomineret til Cavling-prisen tre gange.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: