FN kritiserer Marokkos kolonisering af Vestsahara

Marokko skal respektere Vestsaharas oprindelige befolkning Saharawiernes ret til deres ret til egne resurser, siger FN.
FN’s Komité for Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder har kritiseret Marokko, der har koloniseret Vestsahara siden 1975, for ikke at overholde FN’s Konvention om Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder.

Konventionen forpligter de lande der har underskrevet den, til at sikre grundlæggende økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder for deres indbyggere, herunder ret til sundhed, uddannelse og en passende levestandard. Marokko ratificerede konventionen i 1979.

Komitéen kritiserer især Marokko for at udnytte Saharawiernes resurser, uden at have spurgt dem om lov først, som international lov foreskriver at en kolonimagt skal.

Siden Marokkanske tropper og civile koloniserede Vestsahara i 1975, har Marokko holdt landet i et jerngreb, mens man har udnyttet landets naturresurser i strid med international lov, sammen med firmaer fra lande som Danmark.

FN-komitéen anbefaler at Marokko samarbejder med FN for at finde en løsning på Vestsahara-konflikten, der respekterer Saharawiernes ret til selvbestemmelse, i henhold til international lov.

Komitéen anbefaler desuden at Saharawierne på hver deres side af den over 2000 kilometer lange minerede og bemandede mur eller vold, som Marokko har bygget, for at holde Saharwierne i de besatte områder adskilt fra deres over 150.000 landsmænd i flygtningelejrene i Algeriet, skal have lov til at besøge deres familiemedlemmer.

Komitéen anbefaler desuden at diskriminationen af Sahawierne i deres eget land skal stoppes, så de får muligheder for at uddanne sige på lige fod med de illegale marokkanske bosættere, udtrykke sig kulturelt og tale deres eget sprog.

Komitéens anbefalinger er blandt andet inspireret af to rapporter, som den uafhængige internationale netværk Western Sahara Resource Watch (som Afrika Kontakt er medlem af) har sendt til FN.

One Response to FN kritiserer Marokkos kolonisering af Vestsahara

 1. Ahmed Salem says:

  Det stora flertalet av västsahariska stödföreningarna och autonomi. Algeriet diplomater och frivilligorganisationer som arbetar för Algeriet i Sverige, talar på uppdrag av sahariska som inte nödvändigtvis från Västsahara territorium södra Marocko. Majoriteten av västsahariska bor i Västsahara. Cheferna för kommunerna är Västsahariska. Borgmästarna är Västsahariska. Guvernörerna är Västsahariska. Cheferna för lokala industries inklusive fosfater är Västsahariska. Slutit det senaste valet är ca 70%. Den västra sahariska gjorde valet av fackförenings 1975. De gjorde valet av självständighet 2007 för att avsluta absurda Västsahara fråga. Västsahara frågan inför Marocko till Algeriet sedan kalla kriget …

  Svenska samfundet bör stödja vår kamp för att frigjorda våra släktingar sekvestrerade i Algeriet utan att vara registrerad av UNHCR !!!

  Tack

  Ahmed Salem Amr Khaddad
  Unionist sahariska – Internet aktivist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: