Grøntsager og fællesskab i Værebro

KøkkenhaverAt skabe liv og fællesskab i hverdagen er vores allesammens ansvar. Medlemmerne af Værebro Nyttehaveklub har taget denne udfordring op og gødet jorden for både planter og det sociale liv på tværs af køn, alder, religion og nationalitet. Der er rigtigt mange aktive borgere i Gladsaxe der bruger deres fritid på at være aktive i madklubber for travle mødre, hjælpe unge mennesker i gang med en uddannelse eller et fritidsjob, eller træne ungerne nede i den lokale fodboldklub.

Anne og Elisabetta bruger en stor del af deres fritid i deres nyttehave i Værebro Park. De er begge 52 år og har boet i Værebro i henholdsvis et og seksten år.

Idéen til haverne blev fremsat på et borgermøde tilbage i 2012, og nyttehaveprojektet startede sidste år, efter en græsplæne der lå ubrugt hen var blevet omdannet til 39 nyttehaver på henholdsvis 25 og 50m2. Men det er Elisabetta, Anne og de andre nyttehaveejere der har området til at sprudle af liv igennem de rigtigt mange timer de har lagt i haverne.

Værebro i fuld flor
Her i september er Værebro Nyttehaveklub et overvældende virvar af blomster og grøntsager i alverdens farver og former. Der er to meter høje solsikker, små røde chilier, vandmeloner, kartofler, hvidløg og morgenfrueblomster. Men det er ikke kun planterne i nyttehaverne der findes i et væld af afskygninger.

– Der er ikke en typisk køkkenhaveejer i klubben, for vi er en blandet forsamling fra hele verden og på tværs af religioner og generationer. Haverne dyrkes af folk fra Pakistan, Indien, Afghanistan, Kroatien, Polen, Italien, Palæstina, og Danmark, og af kvinder, mænd, børn og unge, fortæller Anne.

Ifølge Elisabetta har nyttehaverne skabt rummelighed og fællesskab, blandt andet fordi haverne giver folk noget at tale om og være fælles om.

– Køkkenhaverne har helt klart været med til at få det positive frem i folk. Jeg har lært mine naboer at kende, og nu smiler vi og taler sammen, holder døren for hinanden. Og vi kan jo tale om vores forskelle mens vi ordner vores haver, fortæller hun.

Kom ud af lejligheden
Og talt, det bliver der i haverne, fortæller både Anne og Elisabetta med begejstring i stemmen.
– Nogle af haveejerne havde ingen anelse om hvordan man dyrkede en køkkenhave i starten, men vi hjælper hinanden i gang. Og så falder man i snak, nogle gange så meget, at jeg ikke får lavet noget i haven, tilføjer Elisabetta med et smil.

Anne fortæller at hun ville have en køkkenhave, fordi hun ville have en undskyldning for at komme ud af sin lejlighed.

– Og jeg har samtidigt lært en hel masse om Værebro, og fået en masse nye bekendtskaber, fordi man går og snakker sammen når man er i haven, tilføjer hun.

Også folk der ikke har haver kommer forbi og kigger på eller får en sludder, og flere af dem har tydeligvis fået lyst til at få en køkkenhave selv. Det første år var tolv af haverne i brug. I år er der venteliste.

Bander og dræbersnegle
Elisabetta har eksperimenteret med køkkenhaven i år, fortæller hun, og har blandt andet plantet artiskokker, græskar, fennikel og rosenkål, der skal på menuen hjemme i lejligheden.

Tidligere var det mindre fornøjelige emner der fyldte rundt om middagsbordet. Værebro er et af de områder i Storkøbenhavn hvor der bor flest såkaldte resursesvage borgere, og Elisabetta fortæller at hun var tæt på at flytte for nogle år siden, da bandekriminaliteten var på sit højeste.

Men det er fortid. Både fordi der er blevet mere roligt i bydelen, og på grund af nyttehaverne, der har vist at der er mange måder at være resursestærk på, tilføjer Anne.

– Værebro er bedre end sit rygte, for her sker mange gode ting, som for eksempel køkkenhavene, konkluderer hun.
I dag vil Anne og Elisabetta i hvert fald langt hellere tale om deres køkkenhaver, om hvordan klubben skal have anskaffet sig en stenovn så de kan fortsætte klubben uden for køkkenhavesæsonen, og om hvordan de håber at dræbersneglene holder sig væk næste år.

Anne og Elisabetta er en del af Gladsaxe Kommunes ”Vil du være med”-kampagne, der sætter fokus på de mange aktive medborgere i Gladsaxe Kommune. De vil, sammen med andre frivillige, kunne ses på plakater og infoboards rundt om i kommunen i de næste par måneders tid. Desuden vil du kunne se tre kortfilm om tre af de frivillige i Bibliografen.

Se film fra kampagne her, her og her.

Haver

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: