Fra det lille fængsel til det store

Efter at have tilbragt over et år i fængsel, blev demokratiforkæmperne Mario Masuku og Maxwell Dlamini endeligt løsladt mod kaution tirsdag. De er begge anklaget for terrorisme for at have råbt demokrati-slogans den 1. maj sidste år.

Masuku og Dlamini er fra det lille enevældige kongedømme Swaziland, hvis demokratibevægelse blandt andet støttes af den danske solidaritetsorganisation Afrika Kontakt og Enhedslisten. Sidstnævnte støtter søsterpartiet PUDEMO gennem midler fra Institut for Flerpartisamarbejde.

Begge har desuden været i Danmark flere gange. Senest var Mario Masuku, som PUDEMO-præsident, i Danmark for at følge og lade sig inspirere af kommunalvalget i 2013, hvor han blandt andet mødtes med daværende formand for folketinget Mogens Lykketoft og flere danske borgmestre. PUDEMO var også til stede under det seneste folketingsvalg.

Løsladt efter pres fra Danmark
Et stigende pres på regimet i Swaziland, kombineret med en krise i landets retsvæsen og den efterfølgende løsladelse af to andre demokratiforkæmpere i juni, kan have været medvirkende årsager til at Masuku og Dlamini er blevet løsladt.

En international kampagne der kræver de to løsladt, støttes blandt andet af Amnesty International, det sydafrikanske regeringsparti ANC, Swaziland United Democratic Front og flere store internationale faglige hovedorganisationer. Kampagnen er startet af blandt andet den danske solidaritetsorganisation Afrika Kontakt.

Den danske ambassade har, ligesom flere andre landes regeringer, taget Masuku og Dlaminis sag op med myndighederne i Swaziland, ligesom tidligere formand for folketinget Mogens Lykketoft har krævet dem løsladt.

Har lidt længe nok
Ifølge fagforeningsleder Wander Mkhonta, som var i Danmark i 2013 sammen med Masuku, har de begge lidt længe nok. ”Ingen fortjener den behandling de har fået”, siger han.

Mario Masuku, der er diabetiker, har været alvorligt syg i fængslet uden at have fået adgang til ordentlig behandling. Maxwell Dlamini er flere gange blevet tortureret af politiet, og var i behandling for post-traumatisk stresssyndrom da han blev arresteret i 2014.

Begge måtte sove på gulvet i deres lille fængselscelle, sammen med op til 35 andre indsatte.

Ud i det store fængsel
Selvom Masuku og Dlamini nu er kommet ud af fængslet, er de langt fra at være fri.

De er nu kommet ud i hvad Mario Masuku har kaldt ”det store fængsel, Swaziland” hvor den enevældige konge bestemmer alt mens de fleste af hans undersåtter lever på sultegrænsen. Hvor alle der stiller spørgsmålstegn ved hans dekreter bliver chikaneret af regimet. Og hvor demokratiforkæmpere som Mario Masuku og Maxwell Dlamini igen og igen må forsøge at skrabe penge sammen til at betale kaution og deres advokater.

Se filmen ”Swaziland – det sidste enevælde” på DR2 den 2. august på DR2. Filmen handler om PUDEMO-medlem Bheki Dlamini, og er lavet af den prisbelønnede danske instruktør Tom Heinemann.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: