Tortureret til døde på grund af stjålet iPad

manzini police station SMALLFredag blev Lucianno Zavale angiveligt tortureret til døde af Swazilands politi. Politiet havde anklaget ham for at have stjålet en CD-brænder eller iPad, hvorefter de hentede ham i hans frisørforretning og tog ham med til Manzini Police Station. Få timer senere var han død.

Politiet indrømmede ifølge lokale medier først drabet af Zavale overfor hans familie, men den lokale politikommissær vil hverken be- eller afkræfte anklagerne om drab og tortur. 35-årige Zavale er langt fra den første, som er blevet dræbt eller tortureret af politiet i det lille enevældige kongedømme.

Tortur er institutionaliseret
En af dem er aktivist Bheki Dlamini, som selv har været udsat for samme slags tortur som Zavale, hvor offeret kvæles med en plasticpose eller gummislange, men overlevede.

”Mange af os har råbt op om at tortur og tæv er blevet institutionaliseret i Swaziland, men uden at der bliver lyttet til os. I stedet bliver vi kaldt løgnere”, fortæller Dlamini.

Han har, som et ledende medlem af det forbudte People’s United Democratic Movement, måttet flygte til nabolandet Sydafrika, for at undgå samme skæbne som Lucianno Zavale. ”Men vi lever alle sammen med permanente fysiske og psykiske ar efter torturen”, fortæller han.

Dansk dokumentar om Swaziland på DR2
Bheki Dlamini var i maj i Danmark, for at fortælle om den film som den danske prisbelønnede dokumentarist Tom Heinemann har lavet om ham, og som bliver vist på DR2 den 2. august. Blandt andet fortæller han netop om hvordan politiet i Swaziland torturerede ham.

Swaziland ratificerede FN’s torturkonvention, der udtrykkeligt kræve at de underskrivende stater skal sikre deres borgere imod tortur, samt gøre tortur strafbart og øjeblikkeligt undersøge anklager om tortur.

Amnesty International har flere gange rapporteret om omfattende og gentagende tilfælde af tortur, begået af myndighederne i Swaziland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: