Fagbevægelse lovliggjort efter pres fra ILO og Danmark

Swaziland PUDEMO 2013 256”Anerkendelsen af vores faglige hovedorganisation, Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA), giver os retten til at protestere og marchere tilbage, og mulighed for at stille krav til regeringen”, siger fagforeningsleder fra Swaziland Wander Mkhonta .

TUCOSWA blev i sidste uge registreret og anerkendt af det lille enevældige kongedømme Swazilands regering, efter tre år hvor alle organisationens møder har været erklæret ulovlige, og hvor landets regime har truet, overfaldet, arresteret og tortureret fagforeningsfolk i Swaziland.

Ifølge Mkhonza, der i november 2013 besøgte Danmark for at fortælle om situationen i Swaziland og observere kommunalvalget, var det især internationalt pres fra organisationer som danske Afrika Kontakt, samt fra ILO, der gjorde udslaget.

”ILO holder snart deres årlige konference, og regimet vil gerne slippe for besværlige spørgsmål denne gang, og i stedet kunne sige at de gør fremskridt”, siger Wander Mkhonta. Han mener samtidigt at regimet har lovliggjort TUCOSWA for at forsøge at slippe for at ændre på landets terrorlovgivning, som ILO også har kritiseret kraftigt.

”Regimet ved, at de bliver nødt til at beholde terrorlovgivningen, og igennem denne terrorisere befolkningen, hvis de vil holde fast i magten”, pointerer han.

Wander Mkhonta har selv prøvet at være anklaget under denne lovgivning, da han i 2013 blev mishandlet af politiet og tilbragte en måned i fængsel, for at have været i besiddelse at politiske pamfletter. Han blev løsladt som følge af en international kampagne, startet af den danske Afrika Kontakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: