Ingenting at fejre for Swazilands journalister

Reporters-Without-BordersI den seneste World Press Index rangerer det lille enevældige monarki Swaziland som nummer 155 ud af 180 lande, lige over Irak og lige under Libyen.

Indekset blev offentliggjort torsdag, og udarbejdes af den uafhængige franske NGO, Reporters Without Borders.

Skal lukke munden på pressen
Reporters Without Borders har tidligere taget skarpt afstand fra flere sager, hvor Swazilands retssystem har idømt meget store bøder eller fængslet journalister, for at have kritiseret retssystemet, højesteretsdommeren eller monarken selv.

Især har Reporters Without Borders kritiseret sagen imod redaktøren for Swazilands eneste uafhængige magasin The Nation, Bheki Makhubu, og journalist og sagfører Thulani Maseko, som begge fik domme på to års fængsel for at have kritiseret Swazilands højesteretsdommer.

Dommeren der dømte dem fortalte, at den hårde dom skulle ”afskrække andre fra lignende opførsel”. Reporters Without Borders kaldte retssagforløbet for ”et bevis på rigtigheden i Makhubu og Masekos anklager imod Swazilands retssystem”, og dommen for et forsøg på at lukke munden på landets eneste uafhængige publikation.

Underminerer ytringsfriheden
Og der har været utallige andre forsøg på at underminere den grundlovssikrede ytringsfrihed i Swaziland.

I 2007 blev Times of Swaziland truet med lukning, hvis avisen publicerede en artikel der kritiserede regeringens økonomiske politik og dårlige regeringsførelse.

I 2009 måtte avisen offentligt undskylde over den enevældige kong Mswati III, efter at man havde rapporteret om hans indkøb af tyve Mercedes Benz 5600 luksusbilder, der havde kostet statskassen $250,000 stykket – i et land hvor to tredjedele af befolkningen overlever for under en dollar om dagen.

I 2010 foreslog Swazilands premiereminister Barnabas Sibusiso Dlamini, at alle landets aviser skulle bede regeringen om tilladelse, før de publicerede artikler. Samme år udtalte kongens storebror, Prins Mahlaba, at ”journalister der fortsætter med at skrive dårlige ting om Swaziland vil dø”.

Og i 2012 blev to redaktører på Swazi Observer suspenderet for at have skrevet en negativ historie om kongen.

Pressede medier
Af de to dagblade i Swaziland, ejer kongen den ene igennem en fond, Swazi Observer, og lægger et stort pres på den anden, privatejede Times of Swaziland. Sidstnævnte er nemlig afhængig af annonceindtægter, og staten er landets største annoncør. Journalister bliver desuden ofte indkaldt til ”samtaler” med højtstående politikere, og mindet om at de kan blive lukket ned hvis de ikke makker ret, skriver Media Institute of Southern Africa.

Aviser fra nabolandet Sydafrika sælges også i Swaziland. Men hvis de kritiserer kongen eller skriver historier som den om en minister, der blev taget i at have en affære med en af kongens koner, så bliver aviserne opkøbt eller beslaglagt af sikkerhedspolitiet og destrueret. Der har endda været tilfælde, hvor borgere er blevet retsforfulgt for at have fotokopieret sådanne artikler.

”Negativ udvikling i mediebilledet”
Faktisk er mediesituationen i Swaziland så restriktiv og repressiv, at selv den kongeejede Swazi Observer så sig nødsaget til at belyse den i en artikel i januar. Og det selv om avisen i sit grundlag skal sigte mod at ”opretholde nationens sociale og kulturelle værdier”, hvilket i realiteten betyder at det er forbudt at kritisere kongen og dennes politik.

”I det seneste år har der været en negativ udvikling i mediebilledet”, skrev Welcome Dlamini i artiklen. Han henviste blandt andet til en højesteretssag, hvor Times of Swaziland blev idømt en bøde på flere hundrede tusinde kroner til senatets præsident, flere sager mod The Nation og Thulani Maseko, og at regeringen har stoppet alle udbetalinger af stipendier til journaliststuderende på landets universitet.

”Da vi fejrede nytår 1. januar, var der ingenting at fejre for Swazilands journaliststand”, konkluderede han.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: