Pressefrihedsindeks: Ingen pressefrihed i marokkansk koloni

Reporters-Without-BordersI årets World Press Freedom Index, der blev offentliggjort torsdag, rangerer Marokko som nummer 130 ud af 180 lande i forhold til pressefrihed.

Ifølge Reporters Without Borders, en uafhængig fransk NGO som laver indekset, rangerer Marokko blandt andet så lavt fordi landet har grænser for ytringsfriheden ”som ingen medier, journalister eller bloggere må overtræde, herunder om Vestsaharas krav om uafhængighed”.

Reporters Without Borders anbefaler direkte at den marokkanske regering gør artikler og rapporter om ”Marokkos territoriale integritet”, det vil sige om Vestsahara, lovlige. Vestsahara har været en marokkansk koloni siden Marokko invaderede landet i 1975.

Medie-blackout i Vestsahara
Reporters Without Borders har tidligere rapporteret om manglen på pressefrihed i Vestsahara, blandt andet om Ali Anouzia, redaktør på online-avisen Lakome, og tidligere redaktør på flere trykte aviser som de marokkanske myndigheder allesammen har lukket.

Anouzia er Saharawi (en af Vestsaharas oprindelige befolkning). Han blev i 2013 anholdt og anklaget for at have linket til en artikel i den spanske avis El Pais, som havde linket til en video om Al-Qaeda. Han risikerer op til 30 års fængsel for at have ”forsvaret terrorisme”.

Reporters Without Borders kræver ham løsladt uden betingelser, og Amnesty International betragter ham som samvittighedsfange. Hans online-avis blev, før myndighederne lukkede den, flittigt brugt af blandt andet BBC, CNN, France 24 og andre medier.

International lov
Marokko ratificerede FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder i 1979. Artikel 19 i konventionen slår blandt fast, at enhver har ret til meningsfrihed og ytringsfrihed, samt at søge og modtage oplysninger af enhver art, undtagen hvis disse oplysninger er til fare for den nationale sikkerhed.

Johannesburg-principperne om national sikkerhed, ytringsfrihed og adgang til information, som anerkendes af FN, fastslår at en ytring kun kan være en trussel for den nationale sikkerhed, hvis den opfordrer til vold, hvilket Anouzias artikel ikke gjorde.

Tilbageholder og tæver journalister
Reporters Without Borders har tidligere rapporteret om sager, hvor marokkanske sikkerhedsstyrker i det besatte Vestsahara har ”brutalt tævet”, tilbageholdt eller hjemsendt journalister, der har forsøgt at rapportere om demonstrationer i Vestsahara, der krævede uafhængighed fra Marokko.

Også danske medier som Politiken og Danmarks Radio dækkede en sag, hvor den danske journalist Mads Ellesøe blev tilbageholdt, forhørt og deporteret af marokkanske sikkerhedsstyrker i 2010.

Ellesøe var på vej til Vestsahara for at undersøge anklagerne om grove brud på menneskerettighederne under demonstrationers i landet, begået af marokkanske sikkerhedsstyrker. Han havde tidligere skrevet om Vestsahara-konflikten i Amnesty Internationals danske medlemsblad og rapporteret for P1 Dokumentar.

Da to journalister udsendt af Afrika Kontakt i 2013, under dække af at være turister, forsøgte noget lignende, blev de konstant overvåget af civilklædt politi. Alligevel kunne dem som de to journalister talte med, fortælle om grove brud på menneskerettighederne begået af den marokkanske besættelsesmagt, samt en totalt manglende ytringsfrihed.

Restriktive love
Dette samlede billede understøttes af rapporter fra blandt andet Freedom House, der beskriver Marokkos ”restriktive love der til stadgihed bliver brugt til at ramme og slå ned på journalister”, samt om specifik lovgivning, der ”forbyder kritik af monarkiet, og reelt umuliggør en uafhængig dækning af Vestsahara”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: