Stop ”fredsseminar” i besat land

Afrika Kontakt opfordrer, sammen med blandt andet den Afrikanske Union og Polisario, den internationale organisation Crans Montana Forum til at flytte sit årlige seminar fra Afrikas sidste koloni Vestsahara.

Den internationale organisation, Crans Montana Forum, afholder hvert år en konference, hvor de inviterer ministre og embedsmænd fra hele verden. Organisationen skriver på deres hjemmeside, at de arbejder for internationalt fred, samarbejde, upartiskhed og dialog.

Besat by ”en model” for Afrika
Konferencen i Dakhla i det besatte Vestsahara i marts skal ”være med til at fremme fred dialog”, og Dakhla er ”en model for Marokkos og Afrikas fremtid”, fortalte Crans Montana Forums formand og grundlægger, Jean-Paul Carteron det Marokkanske pressebureau MAP.

Da Crans Montana Forum afholdt sin seneste konference, sidste år i Rabat i Marokko, omtalte Carteron desuden den marokkanske konge som ”visionær”, og Marokko som ”et forgangsland i en plaget region”, blandt andet i forhold til fred og stabilitet.

Amnesty International, Human Rights Watch og andre menneskerettighedsorganisationer melder ofte og løbende om illegal Marokkansk udplyndring af Vestsaharas resurser, diskrimination mod landets oprindelige befolkning, Saharawierne, og grov tortur af dem der kæmper for uafhængighed.

I en ny kampagne, ved navn Stop Tortur, satte Amnesty International sidste år desuden fokus på Marokko som en af ”verdens fem værste torturnationer”.

Afrikansk Union fordømmer Marokko
Den Afrikanske Union fordømte i sidste uge Crans Mountain Forums beslutning om at holde sit årlige seminar i Dakhla i det af Marokko besatte Vestsahara. ”Det er en alvorlig overtrædelse af folkeretten”, skrev unionen blandt andet i en deklaration under topmødet.

Ud over kritikken af Crans Montana Forum, opfordrede Den Afrikanske Union FN til at sikre den længe lovede folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold.

Den Afrikanske Unions nye formand, Robert Mugabe, udtalte desuden i en tale, at ”Afrika ikke er frit, så længe Vestsahara er besat af Marokko”.

Polisario fordømmer seminar
Vestsaharas eksilregering og befrielsesfront, Polisario, opfordrede på samme måde Crans Montana Forum til at flytte seminaret.

”Vestsahara blev besat med vold og magt i 1975 af Marokko, som opretholder besættelsen gennem daglige overtrædelser af menneskerettigheder i Vestsahara”, udtalte Mohamed Sidati, der er Europaminister i Vestsaharas eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic (SADR). SADR er medlem af Den Afrikanske Union og deltog i Den Afrikanske Unions topmøde.

”At afholde Crans Montana Forums konference i Vestsahara er på samme måde i strid med international lov. Vi beder jer om at lade være med at støtte denne illegale besættelse”, fortsatte Sidati.

Udenrigsminister i SADR, Mohamed Salem Ould Salek, tilføjede at afholdelsen af konferencen er ”i modstrid med Crans Montana Forums formål”, og at konferencen ”er med til at legitimere Marokkos illegale besættelse”.

Vestsaharas befrielsesfront Polisario anerkendte samtidigt Den Afrikanske Unions kritik af Crans Montana Forum og Marokko.

”Den Afrikanske Unions udtalelse imod konferencen er en klar lussing til Marokkos illegale besættelse af Vestsahara”, udtalte Polisarios repræsentant i Danmark, Abba Malanin.

Protestbreve
Adskillige vestlige organisationer har sendt protestbreve til Crans Montana Forum, hvor de opfordrer organisationen til ikke at afholde konferencen i det besatte Vestsahara.

Den uafhængige internationale NGO Western Sahara Ressource Watch minder Crans Montana Forum om, at FN har fordømt Marokkos besættelse af Vestsahara, og at ingen lande anerkender Vestsahara som en del af Marokko.

Danske Afrika Kontakt skriver, at organisationen er med til at ”blåstemple den Marokkanske besættelse, og dermed skade FN’s bestræbelser på at forhandle en fredelig løsning på Vestsahara-konflikten på plads”.

Og Britiske Adala UK skriver, at såfremt Crans Montana afholder konferencen i Vestsahara, vil organisationen ”vise verden at fred og respekt for international lov ikke er noget de arbejder for”.

Kejserens ny klæder?
Spørgsmålet er dog, om Crans Montana Forum er andet end en måde for godtfolk, diktatorer og tvivlsomme personer at købe sig til lidt troværdighed, en slags kejserens nye klæder.

Ifølge den amerikanske Vestsahara-blogger Charles Liebling, er Crans Montana Forum nemlig næppe mere end et netværk for verdens rige, berømte, korrupte og magtfulde mennesker.

”Man kan undre sig over, om organisationen ikke blot sælger deres priser til højstbydende, når man ser på den besynderlige gruppe af prismodtagere”, skriver Liebling i en artikel.

EU-Kommissionens nye formand Jean-Claude Juncker, Prins Turki Al Faisal af Saudi Arabien, den marokkanske turismeminister Lahcen Haddad, Azerbadjans præsidentfrue Mehriban Aliyeva, og OPECs formand, Suleiman Al-Herbisch har blandt mange andre modtaget priser af Crans Montana Forum ifølge organisationens hjemmeside, ligesom medstifteren af Læger Uden Grænser, Alain Deloche, Lech Walesa, og Aung San Suu Kyi.

Et blakket ry
Crans Montana Forums formand og grundlægger, Jean-Paul Carteron (der ellers ikke er nem at finde informationer om, selv ikke på hans organisations hjemmeside), har selv angiveligt en noget blakket fortid.

Ifølge den amerikanske journalist, Robert Eringer, arbejdede Carteron nemlig både for Haitis berygtede og brutale diktator, ”Papa Doc”, og dennes lige så berygtede søn, ”Baby Doc”, og den schweiziske regering bad han flytte den formue han havde tjent på disse forhold andetsteds, da de mistænkte ham for at have hvidvasket pengene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: